Ulaştırmada fuzzy matematiği ile modelleme ve verimlilik optimizasyonu - Dilek, Umur (My University, 2010)
Fuzzy Tamsayılı Programlama, Ulaştırma Problemi, Doğrusal Programlama, İstatistik ÖZET Bu tezin amacı, belirsizlik altında en iyi karar vermeyi sağlayan modellerden biri olan fuzzy tamsayılı doğrusal programlama modelinden bir ulaştırma probleminde nasıl yararlanılabileceğini göstermek ve doğrusal programlama modeli ile elde edilen sonuçlarla kıyaslamaktır. Bu amaç doğrultusunda yazılan tez, giriş ve sonuç dışında iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, öncelikle doğrusal programlama, formülasyonu, temel şartları, varsayımları, dualite ve duyarlılık analizi ve doğrusal programlamanın uygulama alanları genel hatlarıyla açıklanmıştır. Bu bölümün devamında, genişleme prensibi, fuzzy üyelik fonksiyonu, fuzzy ortamda karar verme ve fuzzy tamsayılı doğrusal programlama modeline ilişkin çözüm yaklaşımları ele alınmıştır. Doğrusal programlama ve fuzzy tamsayılı doğrusal programlama modellerinin bir su dolum tesisinin ulaştırma probleminin çözümünde nasıl kullanılabileceği ise üçüncü bölümde açıklanmıştır. Çözüm esnasında ulaştırma problemi için oluşturulan amaç fonksiyonunun 12960 adet çözümü Lindo Java programlama dili kullanılarak yapılmış, sonuçlar fuzzy tamsayılı doğrusal programlama modeli ile optimize edilmiştir. Fuzzy Integer Programming, Transportation Problem, Linear Programming, Statistics

Target of this thesis is to show, how we can use fuzzy integer programming model which is one of the best decision making model in a fuzzy environment in a transportation problem and to compare the captured results with linear programming results. The thesis that is written in these purposes, has two chapters except the introduce and the conclusion. In the first chapter, it is tried to explain linear programming, its formulation, its basic stipulations, its hypothesis, duality, sensitivity analysis and application areas of linear programming. In the continuous of the chapter, it is tried to take up to analyse extension principle, fuzzy membership function, decision making in a fuzzy environment and fuzzy integer linear programming model. In the third chapter, it is explained how to use the transportation problem solution in a bottled water company. The solutions of 12960 units objective function is solved in Java programming language in the solution of transportation problem, the results are optimized with fuzzy linear programming method.
Keywords: Fuzzy Matematiği; Modelleme