Ömer Fuadi’nin risale-i sadefiyye adlı eseri - Sayacı, Ülkü (My University, 2003)
Ömer Fuâdî 16. y.y. sonları ile 17. y.y. başlarında yaşamış Halvetiyye tarîkatının Şa'bâniyye şubesi şeyhlerindendir. Tezimize konu olan Sadefiyye ve Muslihu'n-Nefs adlı eserleri nefsin mertebelerini ve sıfatlarını anlatan, baş tarafında 6 kıt'alık bir şiir ve devamında bu kıt'aların açıklaması mahiyetinde olan risaleleridir. Ömer Fuâdî Kastamonu'da yaşamış ve Şa'bân-ı Velî'den sonra 5. Şeyh olarak posta geçmiştir. Şa'bâniyye tarîkatının prensiplerini ve Şeyh Şa'bân-ı Velî'nin menkıbelerini kaleme alan ilk kişidir. Eserlerin te'lif sebebi talebelerin nefsle ilgili kötü ve iyi sıfatları bilip buna göre kendilerini yetiştirmelerini sağlamaktır. Eserler sade, gösterişten uzak bir üslup ile yazılmış, talebelerin ve halkın istifâdesine sunulmuştur. Çalışmamız 3 bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; Ömer Fuâdî'nin hayatı ve esrleri. İkinci bölümde Sadefiyye ve Muslihu'n-Nefs adlı eserlerde işlenen konuların değerlendirilmesi Üçüncü bölümde eserlerin Osmanlıca metninin okunuşu Ömer Fuâdî, who lived in the end of 16th century and beginning of 17th century, is a leader of Shabaniyye branch of Halveti mystical order. His works such us Sadefiyye and Muslihu al Nafs which constitute the topic of our thesis, cleal with the levels of the self cognition and its attributes. The works whose beginning part consist of a poem of six lines. The rent of the work consist of the commentory that poem. Ömer Fuâdî who lived in Kastamonu and took over the leadership of the order as the fifth leader. He is the first who formulazed principles of Shabaniyye order and the biography of the leader Shaban al- Veli. The reason of compilation of his works is to express the good and bad attributes of ego so that his pupils could recognize conduct in accordance. His works are simple, ot sophistical. They are so simple that ordinary people can understand. Our study is consisted of 3 chapter. İn the first chapter we studied the life and works of Omer Fuadi. İn the second chapter we tried to evaluate the content of Sadefiyye and Muslih al-Nafs. The tird chapter consist of transliteration of Ottoman text.
Keywords: Din; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri; Tasavvuf