Günümüz sanatı ve kültür endüstrisi ilişkisi bağlamında sanat yapıtının dönüşümü - Temiz, Fatih (My University, 2021)
Bu tez çalışması, Theodor W. Adorno ve Max Horkheimer’ın Kültür Endüstrisi kavramının Günümüz Sanatı’nı nasıl etkilediğini ve dönüştürdüğünü incelemeyi amaçlamıştır. Kültür endüstrisi, kültür ve endüstri gibi birbirinden iki farklı kavramın ele alınarak yeni bir kültür kavramı oluşturulmasıdır. Sanat, endüstriyel gelişmelerin neden olduğu teorik ve pratik gelişmeler sonucu alışılagelmiş anlamından uzaklaşıp sanat yapıtı bu bağlamda endüstriyel ve günlük hayat ürünleri ile bir tür ilişki geliştirmektedir. Kültür endüstrisinde yüksek ve alçak sanat arasında bir üstünlüğün olmadığı belirtilir ve sanatı, kitlesel olarak seri üretim sonucu elde edilen bir ürün hâline dönüştürdüğü ortaya konmaktadır. Endüstrileşen kültürde sanatın özerkliğini kaybedip kitle toplumunda varlığını sürdüren işlik sonrası bir eğlence aracı olduğu ve sanat yapıtı seçilen örnekler dâhilinde kolayca meta hâline getirilen bir ürün hâlini almaktadır.

This thesis aims to analyze the cultural industry term, developed by Theodor W. Adorno and Max Horkheimer, in the context of effects and changes on today’s art. Cultural industry is formed as a term by the combination of the two different words culture and industry. Art moves away from its usual meaning as a result of theoretical and practical developments caused by industrial developments, and in this context, the work of art develops a kind of relationship with industrial and daily life products. It is stated that there is no superiority between high and low art in the culture industry and it is propounded that it transforms art into a product obtained as a result of mass production. In the industrialized culture, is a means of entertainment after the workshop, which loses its autonomy and continues to exist in the mass society, and the work of art becomes a product that is easily transformed into a commodity within the selected examples.
Keywords: Art; Cinema; Commodity; Daily Life; Eğlence; Entertainment; Fine arts education; Günlük Hayat; Güzel sanatlar eğitimi; Kültür Endüstrisi; Meta; Öğrenim ve öğretim; Painting; Postmodernism; Postmodernizm Culture Industry; Product; Resim; Sanat; Sinema; Study and teaching; Ürün