Spora Yönelik Tutum İle Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki: MarmaraÜniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğrencileri Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Hayatımızın hemen hemen her alanında ve anında var olan sporun, insanoğlu için fiziksel, ruhsal ve zihinsel faydalarının olduğuyadsınamaz bir gerçektir. Bu düşünceden hareketle çalışmanın amacı, sosyal bilimler meslek yüksekokulu öğrencilerinin spora yöneliktutumları ile yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya, 120’si kadın ve 79’u erkek olmak üzere toplam 199öğrenci katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; spora yönelik tutum ile yaşam doyum ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde;betimsel istatistik, bağımsız iki grup için t-testi, tek yönlü varyans analizi Anova, çıkan anlamlılığı tespit etmek için Tukey çoklukarşılaştırma testi kullanılmıştır. Ayrıca, yaşam doyum ile spora yönelik tutum arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise korelasyon analizigerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, öğrencilerin yaşam doyumlarının orta seviyede, spora yönelik tutumlarının ise yüksekdüzeyde olduğu belirlenmiştir. Spora yönelik tutum noktasında kadın ve erkek öğrenciler arasında anlamlılık görülmekteyken, yaşamdoyumu noktasında herhangi bir farklılığa rastlanılmamıştır. Ayrıca, spora yönelik tutum ile yaşam doyumu arasında düşük düzeydepozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir

It is inconvertible fact that the sport, which exists in almost every area and every moment in our life; has physical, spiritual and mental benefits for mankind. Based on this idea, the aim of this research is to examine of the relationship between attitudes the students of vocational school of social sciences towards sports and the satisfaction with life. The sample of this study was comprised of from 120 female and 153 male (N=199). “Sport-Oriented Attitude Scale” and “The Satisfaction with Life” scales were used as a data collection tools. In the analysis of the data; descriptive statistics, t-test for independent two groups, one-way ANOVA were used and Tukey multiple comparison test was used for determine significance level. In addition, a correlation analysis was performed to determine the relationship between “Sport-Oriented Attitude Scale” and “The Satisfaction with Life” scales. As a result of the analysis, it was determined that the satisfaction with life of the students is in the middle level and the attitudes towards sport was found high level. While there was a significant difference between male and female students at the attitude towards sport, there was no difference in the point of life satisfaction. Also, there was a low significant positive correlation between sport attitude and life satisfaction.
The Relationship between Sport-Oriented Attitude and The Satisfaction with Life: The Sample of Marmara University Vocational School of Social Sciences