Silisyum temelli güneş panellerinin geri dönüşümü ve tekrar kullanımının ekonomik ve çevresel etkilerinin incelenmesi - Tokgöz, İbrahim (My University, 2023)
Güneş panellerinin sorumlu bir şekilde geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılması, hem güneş enerjisinin popülerliği hem de elektrik ihtiyacı arttıkça giderek daha da önemli hale gelmektedir. Bu çalışmada, silisyum esaslı güneş panellerinin çevresel ve finansal faydalarını en üst düzeye çıkarmak için yeni bir iş stratejisi geliştirmek amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik geleneksel iş modeli ile yeni iş modelinin ekonomik ve çevresel etkileri karşılaştırılmıştır. Öncelikle çevresel etkiler yaşam döngüsü değerlendirmesi ile analiz edilmiş akabinde tekno-ekonomik analiz yöntemleri kullanılarak ekonomik etkiler hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar Geri Ödeme Süresi ve Net Bugünkü Değer yöntemleri ile karşılaştırılmıştır. Geleneksel iş modeliyle karşılaştırıldığında, yeni yaklaşımın ekonomi ve çevre üzerinde çoğunlukla olumlu etkilere sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırma ayrıca güneş paneli geri dönüşüm endüstrisinin olanaklarını inceleyerek, sürdürülebilir enerji üretimi ve tüketiminin yanı sıra döngüsel ekonomilerin ve sorumlu atık yönetimi uygulamalarının teşvik edilmesine ilişkin tartışmalara katkıda bulunmuştur. Bu araştırmanın bulguları, politika yapıcıların, sektör paydaşlarının ve genel kamuoyunun güneş paneli yaşam döngülerini daha çevre dostu ve sorumlu bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacaktır.

Responsible recycling and reuse of solar panels is becoming increasingly important as both the popularity of solar energy and the demand for electricity grow. This study aims to develop a new business strategy to maximize the environmental and financial benefits of silicon-based solar panels. For this purpose, the economic and environmental impacts of the traditional business model and the new business model are compared. Firstly, environmental impacts were analyzed with life cycle assessment and then economic impacts were calculated using techno-economic analysis methods. The results obtained were compared with Payback Period and Net Present Value methods. Compared to the traditional business model, the new approach was found to have mostly positive impacts on the economy and the environment. The research will also examine the possibilities of the solar panel recycling industry and contribute to the debate on sustainable energy production and consumption as well as the promotion of circular economies and responsible waste management practices. The findings of this research will help policy makers, industry stakeholders and the general public to manage solar panel life cycles in a more environmentally friendly and responsible manner.
Investigation of economic and environmental effects of recycling and reuse of silicon based solar panels
Keywords: Fotovoltaik; Geri Dönüşüm; Güneş Paneli; Life Cycle Assessment; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; Photovoltaic; Recycling; Solar Panel; Techno-Economic; Tekno-Ekonomik; Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi