Atatürk döneminde köy politikaları - Aslan, Muhammed (My University, 2019)
Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğu 1923 tarihinden vefat ettiği 1938 tarihine kadar geçen süreçte en fazla önem verdiği konuların başında kırsal kalkınma ve köy politikaları gelmektedir. Atatürk açısından kırsal kalkınma, ulusal kalkınmaya giden süreçte oldukça önemli bir yapı taşıdır. Bu dönemde köy ve köylünün kalkınmasına büyük önem verilmiş, Devletçilik ve Halkçılık ilkeleri kapsamında köylüye yönelik pek çok uygulama hayata konmuştur. 1923-1938 yılları arasında dokuz farklı hükümet kurulmasına rağmen imkanlar dahilinde köy politikaları, bu hükümetler tarafından kararlılıkla devam ettirilmiştir. Atatürk, gerçekleştirilen uygulamaları yakından takip etmiştir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında köylüye yönelik sosyo-kültürel ve ekonomik uygulamaların pek çoğu Atatürk’ün eseridir.Köy sorununu ilk kez cumhuriyetin ilanından önce İzmir İktisat Kongresi’nde dile getirilmiştir. İzmir İktisat Kongresi’nde aşar vergisinin kaldırılması, köylünün üretim imkanlarının arttırılması, tarımın modernizasyonu ve köylünün eğitimi gibi konularda alınan kararlar, cumhuriyet ideolojisinin köylüye yaklaşımını gözler önüne sermesi açısından oldukça önemlidir. Her ne kadar kararların uygulanmasında aksaklıklar yaşansa da alınan kararların önemli bir bölümü gerçekleştirilmiştir. Köy ve köylüye yönelik ilk kamusal düzenleme ise 442 Sayılı Köy Kanunu’dur. Köy Kanunu, cumhuriyeti kuran kadroların köy sorununa yaklaşımını göstermesi açısından oldukça büyük öneme sahiptir.1923-1938 yılları arasında köy kalkınmasına yönelik olarak pek çok uygulama hayata konsa da Toprak Reformu gibi bazı uygulamalar planlandığı gibi gerçekleştirilememiş, özellikle ülkemizin güneyinde ve doğusunda yer alan köylerde, kırsal alanlarda büyük toprak ağaları varlıklarını sürdürmeye devam etmiştir. Bu dönemde köy ve köylünün sorunlarına çözüm aranmakla birlikte köy ekonomisine, güvenliğine, eğitimine ve köylerdeki ağalık yapısına yönelik sorunlar genel olarak devam etmiştir. Araştırmamızda Atatürk döneminde Türk köylüsünün sosyo-kültürel yapısı, örnek köy projeleri, köy ve köylüye yönelik olarak yürütülen ekonomi politikaları, eğitim, kültür ve sağlık politikaları ile ilgili yapılan kanuni düzenlemeler, uygulamalar ve uygulamalardan elde edilen sonuçlar hakkında bilgiler verilmiştir. Köy ve köylüye yönelik sorunların halen çözülememiş olması, Atatürk’ün köy ve kırsal kalkınmaya yönelik politikaların ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Mustafa Kemal Ataturk, founded the Republic of Turkey from 1923 until he died in 1938 comes to rural development and rural policies of the issues given top priority. In terms of Atatürk, rural development is a very important building block in terms of the process leading to national development. Therefore, great importance was given to the development of villages and villagers during the period of Atatürk, and many practices were implemented for the peasantry under the principles of Statism and Populism. Despite the establishment of nine different governments between 1923 and 1938, the policies of the village were resolutely pursued by all governments. The practices of these governments were closely followed by Mustafa Kemal Atatürk. Many of the socio-cultural and economic practices of the peasantry in the first years of the Republic were the work of Atatürk.It was first mentioned in the Izmir Economic Congress before the proclamation of the republic. The decisions taken on the issues such as the abolition of the Asar tax in the İzmir Economic Congress, the enhancement of the production facilities of the peasant, the modernization of agriculture and the education of the peasant are very important in terms of revealing the approach of the Republican ideology to the peasant. The first public regulation for the village and the villagers is the Village Law No. 442. The Village Law is of great importance in terms of demonstrating the approach of the cadres establishing the republic to the village problem.Atatürk was closely interested in the problems of the Turkish peasant, whom he regarded as the master of the nation. In our research, in the period of Atatürk, socio- cultural structure of the Turkish villagers, sample village projects, the economic policies of the village and the peasantry, the legal regulations about the education, culture and health policies and the results obtained from the practices and practices are given. The fact that the problems related to the village and the villagers are still not solved shows the importance of Atatürk's practices towards village and rural development.
Keywords: Agriculture; Atatürk; History; Kırsal Kalkınma; Köy; Köylü; Peasant; Rural Development; Tarım; Tarih; Turkey; Türkiye; Village