Serebral palsili çocuklarda alt ekstremite selektif kontrolü ve gövde kontrolünün oturmadan ayağa kalkma performansına etkisinin incelenmesi - Güneş, Dilara (My University, 2020)
Amaç: Oturulan yerden kalkma (OYK) Serebral Palsi’li (SP) çocuklarda biyomekanik olarak zorlu olan bir postüral geçiştir. Bu çalışmanın amacı; SP’li çocuklarda gövde kontrolü ve alt ekstremite selektif kontrolünün OYK performansı üzerine etkisinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS) seviyesi I ve II olan 4-10 yaş arasındaki 28 SP’li çocuk ve yaşları eşleştirilmiş 32 sağlıklı çocuk dahil edildi. Gövde kontrolü, oturma fonksiyonu, alt ekstremite selektif kontrolü ve OYK, Gövde Kontrol Ölçüm Skalası (GKÖS), Kaba Motor Fonksiyon Ölçümü-88’in (KMFÖ-88) oturma alt bölümü, Alt Ekstremite Selektif Kontrol Değerlendirme Skalası (SCALE) ve NeuroCom Balance Master® cihazının OYK alt testi ile değerlendirildi.Bulgular: Tüm değerlendirmelerde SP’li çocuklar sağlıklı çocuklara göre daha düşük skorlara sahipti. Serebral Palsi’li çocuklarda OYK sırasındaki ağırlık transfer süresi SCALE toplam puanı ile (r=-0,39, p=0,04), kütle merkezinin salınım hızı GKÖS toplam puanı (r=-0,51, p=0,006), KMFÖ-88’in oturma alt bölümü puanı (r=-0,52, p=0,004) ve SCALE toplam puanı (r=-0,39, p=0,04) ile ilişkiliydi.Sonuçlar: Bağımsız yürüyebilen SP’li çocuklarda gövde kontrolü ve alt ekstremite selektif kontrolündeki bozukluklar OYK aktivitesini olumsuz etkileyerek zorlaştırmaktadır. Serebral Palsi’li çocukların rehabilitasyon programlarına gövde kontrolünü ve alt ekstremite selektif kontrolünü geliştirici egzersizlerin dahil edilmesi OYK aktivitesinin kolaylaştırılmasında etkili olabilir.

Purpose: Sit to stand (STS) is a biomechanically demanding postural transition in children with cerebral palsy (CP). The aim of this study was to investigate the effect of trunk control and selective control of lower extremity on STS performance in children with CP.Materials and Methods: The study included 28 children with CP aged between 4-10 years whose Gross Motor Function Classification System (GMFCS) levels were I and II and 32 age-matched healthy children. Trunk control, sitting function, selective control of the lower extremities and STS were evaluated with Trunk Control Measurement Scale (TCMS), sitting subtest of Gross Motor Function Measure-88 (GMFM-88), Selective Control Assessment of the Lower Extremity (SCALE) and NeuroCom Balance Master® device’s STS subtest.Results: In all evaluations, children with CP had lower scores than healthy children. The weight transfer time during STS and the total score of SCALE (r = -0.39, p = 0.04), the center of pressure sway velocities during STS and the total score of TCMS (r = -0.51, p = 0.006), the score of sitting subtest of GMFM (r = -0.52, p = 0.004) and the total score of SCALE (r = -0.39, p = 0.04) were related in children with CP.Conclusions: In children with CP who can walk independently, impairments in trunk control and selective control of the lower extremities adversely affect STS activity and make it difficult. The inclusion of exercises to improve trunk control and selective control of lower extremities in the rehabilitation programs of children with CP may be effective in facilitating STS activity.
Keywords: Fizik tedavi; gövde kontrolü; Health; oturulan yerden kalkma; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık; selective motor control; selektif motor kontrol Cerebral palsy; Serebral Palsi; sit to stand; trunk control