KÜLTÜR VARLIKLARININ İADESİNDE DOĞRUDAN UYGULANMA KABİLİYETİ OLAN ULUSLARARASI SÖZLEŞME: ÇALINAN YA DA YASADIŞI OLARAK İHRAÇ EDİLEN KÜLTÜREL OBJELERLE İLGİLİ 1995 UNIDROIT KONVANSİYONU - (:unkn) unknown (My University, 2013)
1995 Unidroit Konvansiyonu, 1970 Unesco Konvansiyonunun tamamlayıcısı niteliğindedir. Unidroit Konvansiyonu çalınan kültür varlığının zilyedine iyiniyetli bile olsa bunu iade etme yükümlülüğü getirmiştir. Zilyet kültür varlığını iktisap ederken gerekli özeni gösterdiğini ispatlarsa, makul bir tazminata hak kazanacaktır. Bununla birlikte davacı kültürel objenin ve zilyedin kimliğini öğrendiği andan itibaren üç yıl içinde ve her halükârda hırsızlık tarihinden itibaren 50 yıl içinde iade talebinde bulunmalıdır. Konvansiyon ilk defa yasadışı olarak ihraç edilen kültür varlıklarının da kaynak ülkeye iadesini mümkün kılmıştır. Bir âkit devletin kültür mirasını korumak için getirdiği ihracat yasaklarını ihlal ederek yurt dışına çıkarılan kültür varlığı da iadeye konu olmaktadır. Sözkonusu iade talebi dava zamanaşımı ve adil tazminat şartına bağlıdır.

The Unidroit Convention of 1995 has been considered as complementary to the Unesco Convention of 1970. The Unidroit Convention states that the possessor of a cultural object which has been stolen shall return it even though he is in good faith. Where the possessor proves that he exercised due diligen- ce when acquiring the object he will be entitled to have a fair compensation. However, the original owner should file the recovery of the object within three years from the time when he knew the location of the cultural object and the identity of its possessor and in any case within a period of fifty years from the time of the theft. The Convention, for the first time, allows to return of illegally exported cultural objects to the country of origin. A contracting state may file an action for the return of illegally removed cultural property in the violation of its protective measures for the domestic cultural heritage. Tat action will also subject to same time limitation and a fair compensation.
The Self -Executive International Convention on the Recovery of Cultural Objects: Unidroit Convention on Stolen or Illegally Exp orted Cultural Obj ects of 1995
Keywords: Hukuk