Bilişsel değerlendirme sistemi (Cognitive Assessment system-Cas) on yaş çocukları üzerinde geçerlilik, güvenirlilik ve norm çalışmasının uygulanması - Dondurucu, Işık (My University, 2006)
Bu araştırmanın amacı, Jack A. Naglieri ve J. P. Das (1997) tarafından geliştirilmiş olan Bilişsel Değerlendirme Sistemi ( Cognitive Assessment System-CAS)’nin 10 yaş Türk çocukları üzerinde güvenirlik, geçerlik ve norm ön çalışmasının yapılmasıdır. Bu amaç için önce PASS Teorisi tanıtılmıştır. Çünkü Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS), PASS Teorisine dayalı Nöropsikolojik bir değerlendirme sistemidir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilinde üç farklı sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyi temsil ettiği düşünülen ilköğretim okullarındaki, 230 çocuk oluşturmaktadır. 10 yaşındaki çocukların oluşturduğu bu örnekleme Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS) bireysel olarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde, güvenirlik çalışmaları için test-tekrar test güvenirlik katsayıları, iç tutarlık katsayıları ve ölçmenin standart hata değerleri belirlenmiştir. Geçerlik çalışmalarında; içerik, yapı ve kriter geçerliği işlemleri yapılmıştır. Ayrıca demografik özelliklere göre bilişsel özelliklerin farklılıkların analizinde ilişkin ANOVA ve tamamlayıcı hesaplardan Scheffe testleri yapılmıştır. Sonuçlar SPSS Sosyal Bilimler İstatistik erlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS)’nin geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır. Elde edilen normların Amerika örneklemi ile benzer olduğu belirlenmiştir.

The basis of this research is to apply the reliability, validity and norm studies of Cognitive Assessment System (CAS), which was developed by Jack A. Naglieri and J.P. Das in 1997, on Turkish children who are ten years of age. Cognitive Assessment System (CAS) is a neuro-psychological assessment system that rests on PASS Theory. The sampling of the study is composed of 230 children coming from schools that represent the three different socio- economical and cultural levels of İstanbul. Cognitive Assessment System (CAS) has been applied individually to the 230 children. In the data analyses, for the reliability studies test-retest reliability coefficients, content validity coefficients and standard deviation have been identified. In the validity studies, content validity, construct validity and criterion validity procedures have been carried out. The results have been evaluated by the SPSS for windows (statistical package of social sciences) the results also indicate a similarity with the American samples.
Keywords: Bilişsel Psikoloji; Eğitim Psikolojisi