KUR'ÂN'A GÖRE YETİMLERİN HİMAYESİ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu makale yetimlerin himaye edilmesi konusunuKur’ân âyetleri ışığında tahlil etmeyi hedeflemek-tedir. Öncelikle bir beşerî realite olarak toplumsalyapının vazgeçilmez bir parçasını oluşturan yetimlereyönelik birtakım düzenleme ve müeyyideler tespitedilmiş, buna bağlı olarak da birey ve toplum ölçe-ğinde yetimlere karşı yapılması gereken dinî, ahlâkîve sosyal sorumluluklar, âyetlerin çizdiği çerçevedebelirlenmeye çalışılmıştır. Câhiliye döneminde horve hakir görülerek aşağılanan ve toplumsal hayattandışlanan yetimlerin İslâm’ın getirmiş olduğu birtakımdüzenleme ve uygulamalarla bir taraftan sağlam vesağlıklı kişiliğe sahip olmaları; akıl, beden ve ruhsağlığı açısından gelişimlerini tamamlamaları diğertaraftan da içinde yaşadıkları çevre ve topluma enteg-re olarak sosyal hayatta aktif rol almaları amaçlan-mıştır. Bu çerçevede Kur’ân’ın, yetimlerin insan onurve haysiyetine yaraşır bir hayat sürmelerini öngördü-ğünü, dolayısıyla da Müslümanları, yakınlarında veçevrelerinde bulunan yetimlere sahip çıkarak koruyupkollamaya, onların malî işlerini deruhte etmeye,eğitim ve öğretimleriyle ilgilenmeye kısaca bireysel,fiziksel, zihinsel ve psikososyal gelişimlerini yakın-dan izlemeye teşvik ettiğini söylemek mümkündür.İşte bu çalışmada konuyla ilgili fıkhî tartışmalardandaha ziyade İslâm’ın yetime verdiği değeri açıkçaortaya koyan Kur’ân âyetlerinden hareketle yetimeve onun himaye edilmesine ilişkin temel öğretiler veprensipler belirlenmeye gayret gösterilmişti

This paper aims to explore the protection of orphans in the light of Qur'anic verses. After a discussion on certain regulations and responsibil- ities that establish orphans as natural members of our society, the paper highlights within the framework of Qur'anic verses some of the religious, moral, and social duties both individuals and the larger community have to fulfill. Before the advent of Islam, orphans had to endure humiliation, oppression, and alienation. The regulations and principles that were introduced with Islam were designed to help orphans to identify themselves with a well-grounded character, de- velop as a healthy person in mind, body, and spirit, and to be integrated into the society with active participation. The Qur'an stipulates for orphans a life with honor and dignity, thus encourages Muslims to provide protection over orphans, to afford their finan- cial, educational and other needs, and to follow closely their their personal, physical, spiritual, and social devel- opments. In this paper, the emphasis has been laid more on the Qur'anic verses which clearly reveals the value Islam reserves for orphans, rather than the jurispruden- tial arguments, in order to specify basic teaching and principles on the topic
THE PROTECTION OF ORPHANS ACCORDING TO THE QUR'AN ABSTRACT This paper aims to explore the protection of orphans in the light of Qur'anic verses. After a discussion on certain
Keywords: Din Bilimi