Zarf-Fiillerin anlam farklılıklarının kavratılması - Kurt, Pınar (My University, 2006)
Yapılan araştırmada “birbirinin yerine kullanılan zarf-fiil ekleri arasında gerçekte hangi farklılıklar vardır ve dil bilgisi derslerinin zevkli bir biçimde işlenmesinde zarf-fiil eklerinden nasıl yararlanılır” sorularına cevap aranmıştır. Araştırma sorusunu cevaplandırmak amacıyla ele alınan yirmi adet zarf-fiil ekinin işlevleri tespit edilmiştir. Bu işlevlerin tespitinde Türkiye Türkçesi ile yazılmış çeşitli türlerdeki edebî eserlerden yararlanılmıştır. İşlevleri tespit edilen zarf-fiil eklerinden birbirinin yerine kullanılanlar belirlenip bunların arasındaki farklar çeşitli örnek cümlelerin incelenmesi, konu ile ilgili kaynakların taranması sonucu elde edilmiştir. Bu ekler arasında tespit edilen anlam farklılıkları hususunda uzman görüşü alınmıştır. Zarf-fiillerin dil bilgisi kaynaklarında aktarılış şekilleri, ilgili kaynakların taranıp incelenmesi yoluyla tespit edilmiştir. Ayrıca zarf-fiillerin ilköğretim ikinci kademe öğrencilerine aktarımı sırasında uygulanabilecek olan ve bunlar sayesinde öğrencilerin dil bilgisi konularını daha zevkli bir şekilde öğrenecekleri etkinlikler hazırlanmıştır. Bu etkinlikler ilköğretim okulu 8. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Sonuç olarak elde edilen bulgular sayesinde birbirinin yerine kullanılan zarf-fiil ekleri arasında anlam farklılıklarının olduğu görüşünün doğruluğu ortaya çıkmış, bunların öğretiminde kullanılacak etkinliklerin yararlı olduğu sonucuna varılmış ve böylece araştırmanın amacı gerçekleşmiştir.

In this research an answer is searched to the questions, which differences occur when gerundium suffixes used for one another and how can they be used to make grammar lessons more enjoyable? In order to answer the research question, the functions of twenty gerundium suffixes are established. Different kinds of literary works, written in Turkey Turkish, are used in order to establish the functions. Gerundium suffixes which are used for one another are determined and the differences between them, by studying various example sentences and by searching sources which are about the subject matter are obtained. Opinion of an expert is taken in the matter of meaning differences between the suffixes. The form of the transfer in grammar sources are established by searching the related sources. Activities which can be applied to teach gerundiums to second degree primary students are prepared for students to learn grammar subjects more enjoyable. These activities are applied to eighth grade primary school students. As a result by the help of the findings which are obtained, the opinion that there is a difference between gerundium suffixes used for one another came to light that is true and it is stated that these activities which will be used to teach them are useful and so the aim of the research became true.
Keywords: Kavramlar_Türkçe