Sosyal medyada viral reklamların marka bilinirliğine etkisi - Rençber, Rabia (My University, 2020)
Günümüzde internet ve teknolojide yaşanan gelişmelerin en çok etkilediği mecralardan biri olan iletişim, tüm kollarıyla birlikte değişim ve dönüşüm yaşamaya devam etmektedir. İnternetin iletişim mecraları içerisinde önemli bir konumda yer alması, reklamların ise bir iletişim aracı olması özelliği, reklam verenlerin yeni tür pazarlama politikaları benimsemesinin yolunu açmıştır. Bu noktada viral reklamlar geleneksel medyada yer alan klasik reklam türlerinden ayrışarak kendine ait farklı form ve içerik yapısı ile yeni bir reklam türü olmuştur. Viral pazarlamanın bir yöntemi olarak viral reklamlar, kişiden kişiye yayılma ilkesinden hareket ederek markanın bilinirliğini artırmayı ve mevcut piyasa koşullarındaki pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirmeyi amaçlar.Reklamcılar tarafından yoğun talep gören viral reklam uygulamalarının tercih edilme nedenleri arasında birçok faktör bulunmaktadır. Bunların başında viral reklamların kullancılar tarafından başlatılan ve diğer kullanıcılara yayılan bir teknik geliştirmesi gelmektedir. Böylece tüketici sıradan bir televiyon kanalında tesadüfen denk geldiği reklama oranla, bir yakını ve ya arkadaşı tarafından gönderilmiş olan bir reklamı izleme düşüncesine daha olumlu bir tepki vermektedir. Bu doğrultuda sözkonusu çalışma, internet ve sosyal medya ortamlarında üretilen viral reklam içeriklerinin, markaların bilinirliğine olan etki düzeylerini araştırmayı konu edinmektedir.

The communication, which is one of the media that is most affected by the developments in the Internet and technology today, continues to experience change and transformation with all of its branches. The fact that the Internet occupies an important position in communication media, and that the advertisements constitute a communication instrument have paved the way for the advertisers to adopt the new types of marketing policies. At this point, the viral advertisements have separated from the conventional types of advertisements available on the media, and they have become a new type of advertisement with its own different form and content structure. As a method of the viral marketing, the viral advertisements intend to increase the awareness of the brand and to carry out the marketing activities under the current market conditions, based on the principle of word-of-mouth advertising. There are many factors among the reasons for preference of the viral advertisement practices that are highly demanded by the advertisers. One of the most important of such factors is a technical development of the viral advertisements as initiated by the users and spread to other users. Accordingly, this study focuses on investigation of the levels of impact of the contents of the viral advertisements, as produced on the Internet and social media environments, on the awareness of the brands.
Keywords: Advertising; İnternet reklamcılığı; markalar ve viral reklamları internet advertisements; Motion pictures and television; Reklamcılık; Sinema ve televizyon; Social media; Sosyal medya; viral advertisements and brands; viral advertising; viral reklamlar