Basın işletmelerinde mali denetim - Özsoy, Arzu (My University, 2004)
Basın işletmelerinoe iç denetim ile bağımsız dış denetimin ve işletme içi kontrol sisteminin incelenmesi çalışmanın esasını oluşturmaktadır. Bu nedenle bir gazetenin bilanço ve gelir tablosu hesaplarının denetimi, basın işletmeleri yönünden dikkate alınması gereken hususlar irdelenerek detaylı biçimde incelenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde basın işletmelerinin çeşitleri, özellikleri, işletme fonksiyonları, hukuki yapıları ve mali sorunlarıyla ilgili genel açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde denetim kavramı ve türleri ile denetim teknikleri, denetim standartları, işletme içi kontrol sistemi ve denetim raporlarına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölüm, bağımsız dış denetimin işlevlerini, bir gazetenin bilanço ve gelir tablosunda yer alan varlık, sermaye, borç, gelir ve gider hesaplarının bakiyelerinin incelenmesini kapsamaktadır. Türkiye'de basın işletmelerinde yapılan bağımsız dış denetimin yatırımcılar, alıcılar, kredi verenler, diğer çıkar grupları kısaca mali bilgileri kullananlar yönünden oynadığı rolün önemi detaylı şekilde açıklanmıştır. Ayrıca basın işletmelerinin, hataları önlemek amacıyla iç kontrol sistemlerini hızla geliştirdiği belirtilmiştir. Etkili bir iç kontrol sisteminin işletmede çalışanlar ve bölümler arasında tatmin edici bir işbölümü sağladığı ve bağımsız denetim çalışmalarının kapsamını belirleyen unsur olduğu vurgulanmıştır. The aim of this study is to analyze the internal and independent external auditing for media organizations as well as their internal control systems. The balance sheet and the income statement accounts of a newspaper prepared for use in auditing is analyzed in detail to determine the important points that should be taken into account. This study is composed of three sections. The first section gives general information about types and features of media organizations as well as their functions, legal structures and financial problems. In the second section basic concepts and types of auditing have been explained. This section was also prepared with an emphasis on auditing standards, auditing techniques, internal control systems and auditing reports. The third section is concerned with the functions of independent auditing and tests of important asset, owners' equity, liability, revenue and expense account balances of a newspaper. The important role of independent auditing in Turkish Press Industry for external financial information users such as investors, customers, creditors and other interest groups is explained in detail. It is also mentioned that Turkish media organizations are recently developing their internal control systems to prevent errors and irregularities. The efficient internal control is a satisfactory division of work among employees, departments and groups of employees in a firm and determines the extent of auditing procedures to be applied by the independent auditors.
Keywords: Basın Ekonomisi; Gazetecilik; Genel Konular; İşletme