Sağlık sektöründe kalite iyileştirmesi ve istatistiksel yöntemlerle incelenmesi - Kaptan, Yeliz (My University, 2010)
Sağlık ve sağlık hizmeti sunumu, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yaratılmasında ve korunmasında özel bir öneme sahiptir. Bu kapsamda sağlık hizmetlerinin düzeyi, ülkelerin sosyo-ekonomik açıdan gelişmişlik düzeyinin de bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda sağlık hizmetlerinin verimli ve kaliteli bir şekilde sunulmasına yönelik kalite yönetim çalışmaları hız kazanmıştır. Özel hastanelerin yanı sıra kamu hastaneleri de kalite yönetim sistemlerini kurarak, verdikleri hizmetin kalitesini belgelendirmektedir. Kalite Yönetimi anlayışında memnun edilecek olan müşteridir ve müşteri memnuniyeti kârlılıktan önce gelmektedir. Müşteriye dayalı kalite ölçüleri, hastanelerin; müşterilerinin (hastaların) ne istediğini, hizmetlerini nasıl gördüğünü, kalitenin iyileşmekte olup olmadığını görmelerine yardımcı olur. Bu gereksinimler doğrultusunda Sağlık Bakanlığı Selimpaşa Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi’nde uygulanan ayaktan hasta (poliklinik) anketlerinden elde edilen veriler, frekans analizi, basit ve çoklu uyum analizi ile değerlendirilmiştir. Anahtar Sözcükler: Sağlık Sektörü, Kalite İyileştirme, Uygunluk Analizi

Health and health service delivery, maintaining human life, quality of life and protection of the creation has a special significance. In this context, the level of health services, socio-economic development level of countries also are considered to be an indicator. In recent years, efficient and quality health services to be offered the work for quality management gained speed. Private hospitals as well as in public hospitals by establishing quality management systems, certification provides the quality of their services. Quality Management approach to be satisfied in customer satisfaction and profitability is the customer must come first. Customer-based quality measures, hospitals, customers (patients) what their wants, how to have seen service, quality helps to see whether there is on the mend. This is in accordance with the requirements of the Ministry of Health implemented Selimpaşa Emergency Aid and Traumatology Hospital outpatient (clinic) obtained from the survey data, frequency analysis, were evaluated with simple correspondence and multiple correspondence analysis. Key Words: Health Sector, Quality Improvement, Correspondence Analysis
Keywords: Ekonometri; İstatistik; Kalite_Sağlık Kurumları