A microcomputed tomography analysis of autogenous bone grafts after atrophic ridge augmentation - Karataş, Berfin (My University, 2013)
ATROFİK ÇENE KEMİKLERİNDE FARKLI DONÖR SAHALARDAN OGMENTE EDİLMİŞ KEMİK GREFTLERİNİN MİKRO BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ YÖNTEMİ ile İNCELENMESİ Diş çekimi sonrasında maksilla ve mandibulada büyük miktarda kemik kaybı meydana gelir. Ciddi kemik kayıpları meydana gelen, rezorbe maksilla ve mandibula kemikleri, dental implant uygulamalarında yeterli genişlik ve boyutun sağlanamamasında ötürü, bu kemiklerin yeniden yapılandırılması, çene cerrahisinde önemli bir problem teşkil etmektedir. Mikro-BT kemik 3B yapılarının yüksek çözünürlükte incelenmesinde, son yıllarda sıklıkla kullanılan bir methoddur. Bu çalışmanın amacı, anterior ve posterior iliak kemikten elde edilen kemik greftleri ile, onley ogmentasyon geçirmiş anterior mandibula ve maksilla kemiklerinin KMY’larını ve mikromorfolojik yapılarının incelenmesidir. Toplam 24 kemik biyopsi materyali, dental implant uygulaması sırasında, implant yapılacak bölgelerin hazırlanması sırasında elde edilmiştir. Örnekler yüksek çözünürlüğe sahip mikro-BT sistemi (Bruker_microCT 1172, Kontich, Belgium) ile taranıp, KMY değerleri ve kemik mikro mimarisine ait görüntüler elde edilmiştir. Bütün örnekler 90 kV güç kaynağı ve 112 μA,Al 0.5 mm filtrede, 360 derece ve rotasyon adımı 0.4 derece, ve piksel büyüklüğü 6.6 μm seçilerek taranmıştır. Nrecon yazılımı (Nrecon v.1.4.4, Bruker_microCT) dataların yapılandırılmasında kullanılmıştır. Değerler istatistiksel olarak SPSS 18.0 ncelenmiş, Yapılan incelemeler neticesinde, N ve G değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Mandibulaya uygulanan otojen kemik greftleri ve mandibular kemik arasında pozitif korelasyon görülmüştür (Posterior iliak ve mandibula kemiği arasında Korelasyon katsayısı: 0,594 ve Anterior iliak ve mandibula kemiği arasında Korelasyon katsayısı: 0,721) Maksillaya uygulanan anterior iliak kemikten alınan kemik greftleri ve maksilla arasında zayıf bir korelasyon (Korelasyon katsayısı: 0,149) bulunmasına rağmen, maksillaya posterior iliak kemikten alınan kemik greftleri ve maksilla kemik arasında negatif korelasyon (Korelasyon katsayısı: - 0,211) bulunmuştur. Kemik iyileşmesinden sonra, N ve G KMY değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmamasına rağmen, 3B yapılandırılmalarda trabeküler yapılar arasındaki fark dikkat çekici olmuştur. Otojen kemik greft, mikro-BT, KMY, dental implant A MICROCOMPUTED TOMOGRAPHY ANALYSIS of AUTOGENOUS BONE GRAFTS AFTER ATROPHIC RIDGE AUGMENTATION After tooth extraction the greatest loss of bone in the maxilla and mandible occurs facially. Horizontal bone resorption approach %50 of the ridge width at 12 months (1). Reconstruction of the severely resorbed maxillary and mandibular alveolar bone in preparation for endosseous dental implant placement can be one of the most challenging tasks presenting to the oral and maxilliofacial surgeon. Although there is no ideal bone graft, autogenous bone remains the gold standard for alveolar reconstruction as it possesses the three classic qualities of the ideal graft, including osteoinduction, osteoconduction and osteogenesis. MicroCT (μCT) is a good non-destructive method to obtain three-dimensional structure of bone with maximum resolution. The aim of this study is comparing anterior ilium, posterior ilium; volumetric bone mineral density (vBMD) to highlight micromorphologic structure in addition to this observing three dimensional structure of bone substitutes, and compared them to adjacent native bone. 24 human bone biopsy samples were obtained by trephine from the maxillary and mandibular anterior region, after the augmentation with anterior ilium and posterior ilium (12 posterior ilium, 12 anterior ilium). The samples were immediately stored on 10% neutral buffered formalin but samples were scanned after overnight immersion in physiological saline. The samples were scanned with high resolution cone beam μCT system A high resolution microtomographic system (Bruker_microCT 1172, Kontich, Belgium) to quantify the BMD and other parameters related to 3D microarchitectures of bone after mean 6 months augmentation surgery. All samples were scanned at 90 kV of source voltage and 112 μA of source current with Al 0.5 mm filter. Samples were scanned for 360 degree with a rotation step of 0.4 degrees and pixel size was 6.6 μm. Nrecon software (Nrecon v.1.4.4, Bruker_microCT) was used to reconstruct the raw data. Data analyzed with CTAn (CTAn, v.1.6.0, Bruker_microCT). No-significant differences in BMD of either native or grafted bone were found (P>0.05). After bone remodeling, autogenous grafted bone revealed different trabecular structure. Autogenous bone graft, Micro-CT, BMD, dental implant
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Bilgisayarlı Tomografi; Cerrahi; Çene Cerrahisi; Diş; İmplant; Kemik; Ortodonti