Firma başarısızlıklarını önlemede etkin bir muhasebe sisteminin rolü - Cırbın, Erol (My University, 1999)
Dünya Ekonomisi üzerinde esen değişim rüzgarları firmaların faaliyet alanlarını genişletmiş , yapılarını karmaşıklaştırmış , yönetimleri merkezkaç hale getirmiş ve bunlara paralel olarak firmaların kendi kabukları içinden çıkmak durumunda olduklarının altını çizmiştir. Bu gelişmeler sonucunda firmalarda bilgi ön plana çıkmış , bilgiyi üretemeyen ve değerlendiremeyen firmaların başarısız olacakları yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Muhasebeden elde edilen bilgiler firmanın iç ve dış çevresi için büyük önem taşımaktadır. Çünkü muhasebe bir firmanın dili gibidir. Bilginin bu kadar önemli bir duruma geldiği günümüzde, muhasebe bilgilerinin doğruluk derecesi firmaların alacakları doğru kararlarda büyük önem taşımaktadır. Muhasebe bilgilerinin doğruluk derecesi ile muhasebe sisteminin etkinliği arasındaki doğru orantı firmalarda etkin bir muhasebe sisteminin gereğini ortaya koymaktadır. Çalışmamızda firma iç ve dış çevresine doğru bilgileri üretecek etkin bir muhasebe sisteminin firma başarısızlıklarını önlemedeki rolü 5 bölümde incelenmiştir. 1.Bölümde Temel Kavramlar başlığı altında , firma ve muhasebe hakkında kısaca bilgiler verilmektedir. 2.Bölüm Firma Başarısızlık Nedenleri ve Sonuçları başlığını taşımaktadır. Bu bölümde firmaların içsel ve dışsal başarısızlık nedenleri , başarısız firma tipleri , başarısız firmalarda mali durumu güçlendirmek için alınabilecek önlemler sıralanmaktadır. 3.Bölümde Etkin Bir Muhasebe Sisteminin Kurulması başlığı altında firma sistem yaklaşımı içinde incelenmekte ve firmalarda iç kontrol sisteminin önemi vurgulanmaktadır. Etkin bir muhasebe sisteminin kurulması için gerekli öğeler firma iç kontrol sistemi içerisinde ele alınmaktadır. 4.Bölümde Firma Başarısızlıklarını Önlemede Etkin Bir Muhasebe Sisteminin Rolü başlığı altında muhasebe süreci sonucunda elde edilen finansal tabloların, belli analiz teknikleri kullanılarak firmalar için nasıl birer erken uyarı sistemi olabilecekleri incelenmektedir. 5. Bölüm konuyla ilgili bir uygulamayı içermektedir. Çalışma yapılırken 66 kaynaktan yararlanılmış , çok sayıda tablo ve şekille desteklenmiştir. The change trend over the world economy has widen the operation area of the organizations , has made their structures more complex and their management systems more diffused. Parallel to all these facts, the firms had to leave their introversive approaches. Also , many studies showed that the information became in the first place in organizations and the ones that don't produce and evaluate information will be unsuccessfull. The information gathered through the accounting system is very important for the internal and external environment of the organization .Because the accounting system is like the language of an organization. Nowadays since the information becomes so vital , the correctness of the information is important in the organizational accounting decision making process. The relationship between the degree of correctness of the accounting information and the efficiency of the accounting system show the necessity of an efficient accounting system. In this study, the role of an efficient accounting system which will produce correct information for the internal and external environment of an organization to prevent the defeat is analyzed in five sections. In the first section the concepts of organization and accounting are explained under the title of Basic Concepts The second section is The Reasons And Results Of An Organizations's Defeat. The precautions to be taken to strengthen the financial situations of an unsuccessfull organization the internal and external defeat reasons of organizations, the types of unsuccessfull organizations are covered in this section. In the third section, under the titile of The Foundation Of An Efficient Accounting System the organizastion is analyzed with the system approach and the importance of the internal control system in organizations is mentioned. The factors necessary to build an efficient accounting system analyzed within the internal control mechanism of the organization. The fourth section analyzes the financial tables obtained from the accounting process and how those tables can be an early warning system for the organization when certain techiques of analysis is used. The fifth is a field research related with to the subject. During the study 66 sources have been examined and this study is supported with many tables and figures.
Keywords: MUHASEBE; Yönetim ve yardımcı hizmetler