1990 sonrası sosyo-ekonomik gelişim sürecinde Suriye - Tunalı, Nilüfer (My University, 2005)
1990 SONRASI SOSYO-EKONOMİK GELİŞİM SÜRECİNDE SURİYE 1990 yılı sonrasında Soğuk Savaş düzeninin sona ermesiyle birlikte tüm dünyada yeni bir uluslararası düzene geçiş süreci başlamıştır. Bu sürecin öncelikli olarak etkilediği bölge Ortadoğu olmuştur. Bu döneme kadar iki kutuplu dünyada SSCB'nin yanında yer alan Suriye'de liberalleşme süreci başlamıştır. Bu çalışma, Suriye'de 1990'larda başlayıp 2000'li yıllarda da devam eden serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinde Suriye ekonomisini geçirdiği dönüşüm ayrıca bu yıllarda Türkiye-Suriye ekonomik ilişkilerinin seyrini anlatmayı amaçlamaktadır. Ekonomik liberalleşme bakımından 1991'de çıkarılan 10 no'lu yatırım yasası önemli bir mihenk taşıdır. Bu yasa ile ekonomik liberalleşme çalışmaları hız kazanmış, fakat siyasi liberalleşme bu süreçle paralel gitmemiştir. Siyasi liberalleşme adına son beş yılda bazı adımlar atılsa da yavaş bir ilerlemeden söz edilebilir. Türkiye-Suriye ilişkileri coğrafi ve kültürel yakınlığa rağmen bazı siyasi faktörlerin etkisiyle çok gelişmemiştir. 1990 sonrasında özellikle de 1998'de imzalanan Adana Mutabakatı sonrasında Türkiye-Suriye ilişkilerinin ekonomik ve siyasi bakımdan bir ivme kazandığı görülmektedir.

SYRIA IN THE SOCIO-ECONOMIC DEVELOPMENT PROCESS AFTER 1990 After 1990, with the end of the Cold War period, the process of transition to a new international order has begun all over the world. The region primarily influenced by this process has been the Middle East. A liberalization process has begun in Syria, which till this period was on the side of the USSR in the bipolar world. This study aims to set forth the transformation of the Syrian economy during the period of transition to free market economy, which began in 1990's and continued in 2000's as well as the course of the Turkish-Syrian economic relations during said years. In terms of economic liberalization, the investment code numbered 10 passed in 1991 is a significant milestone. With this code, the economic liberalization activities have gained speed however; political liberalization has failed to move parallel. Although in the last five years some steps were taken for political liberalization, it can be said that the progress is slow. Relations between Turkey and Syria have not developed much due to the influence of certain political factors despite the geographical and cultural closeness. After 1990, and especially following the Adana Agreement signed in 1998, it is seen that the relations between the two countries gained momentum in economic and political terms.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik durum ve koşullar; Suriye_Ekonomik Durum; Suriye_Tarih