“Comparing the effects of piezocision and low level laser therapy in orthodontic canine distalization” - Jumayev, Merdan (My University, 2019)
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı; Piezo-insizyon işlemi ve düşük doz lazer tedavisinin işlemlerinin kanin distalizasyonu hızına olan etkisinin karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmamız retrospektif bir çalışmadır. 20 hastadan oluşmaktadır ve seçilen hastaların ortodontik modelleri ve VAS skorları ölçümleri Marmara Üniversitesi Ortodonti nden alınmıştır. Grup I (n = 10) - bir tarafa piezo-insizyon işlemi ve diğer tarafta da kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Grup II (n = 10) - Bir tarafa düşük doz lazer tedavisi (DDLT) ve diğer taraf kontrol grubu olarak görev yapmıştır. Piezo-insizyonlar maksiller kanin dişin meziobukkal ve distobukkal taraflarına yapılmıştır. Seviyeme ve hizalama işlemi bittikten sonra kanin dişinin distalizasyonu 0.019 x 0.025 dikdörtgen paslanmaz çelik teller üzerinde gerçekleştirilmiştir ve Ni-Ti kaplı yaylar aracılığı ile 150 gram kuvvet uygulanmıştır. Tüm hastaların ağrı skorları Görsel Analog Skalası (VAS) ile derecelendirilmiştir. Bu çalışmada 10 haftalık gözlem sonrasında kanin distalizasyon miktarları değerlendirilmiştir.Bulgular ve Sonuç: Distalizasyon miktarı piezo-insizyon yapılan grupta ortalama 3.64 mm DDLT uygulanan grupta ise 2.33 mm ölçülmüştür. Piezo insizyon işlemi, diş hareketinin hızlandırılmasında, ölçüm zamanından bağımsız olarak DDLT yönteminden göre daha etkili bulunmuştur.Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı; Piezo-insizyon işlemi ve düşük doz lazer tedavisinin işlemlerinin kanin distalizasyonu hızına olan etkisinin karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmamız retrospektif bir çalışmadır. 20 hastadan oluşmaktadır ve seçilen hastaların ortodontik modelleri ve VAS skorları ölçümleri Marmara Üniversitesi Ortodonti nden alınmıştır. Grup I (n = 10) - bir tarafa piezo-insizyon işlemi ve diğer tarafta da kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Grup II (n = 10) - Bir tarafa düşük doz lazer tedavisi (DDLT) ve diğer taraf kontrol grubu olarak görev yapmıştır. Piezo-insizyonlar maksiller kanin dişin meziobukkal ve distobukkal taraflarına yapılmıştır. Seviyeme ve hizalama işlemi bittikten sonra kanin dişinin distalizasyonu 0.019 x 0.025 dikdörtgen paslanmaz çelik teller üzerinde gerçekleştirilmiştir ve Ni-Ti kaplı yaylar aracılığı ile 150 gram kuvvet uygulanmıştır. Tüm hastaların ağrı skorları Görsel Analog Skalası (VAS) ile derecelendirilmiştir. Bu çalışmada 10 haftalık gözlem sonrasında kanin distalizasyon miktarları değerlendirilmiştir.Bulgular ve Sonuç: Distalizasyon miktarı piezo-insizyon yapılan grupta ortalama 3.64 mm DDLT uygulanan grupta ise 2.33 mm ölçülmüştür. Piezo insizyon işlemi, diş hareketinin hızlandırılmasında, ölçüm zamanından bağımsız olarak DDLT yönteminden göre daha etkili bulunmuştur.

Aim:The aim of this split-mouth study is to compare the effect of piezocision and low level laser therapy in orthodontic canine distalization.Materials and Methods: It is a retrospective study. Dental cast stone models and VAS measurements of 20 patients were selected from the archive of Department of Orthodontics at Marmara University and recorded. Patients were divided into two groups for the study. Group I (n=10) underwent one side piezo-incision surgery and the other side served as a control. Group II (n=10) had also one side piezo-incision surgery and additionally low level laser therapy (LLLT) and other side served as a control. Canine distalization was performed by closed-coil springs application by 150 g of force per side on 0.019 x 0.025 rectangular stainless steel wires. Dental casts were made at different time points during the treatment, to measure amount of tooth movement. Rate of tooth movement and tooth rotation during distalization were measured over a 12-week follow-up period. All patients asked to rate their pain level by using a Visual Analog Scale (VAS) to determine the difficulties of speaking, chewing and anxiety of the patients.Results and conclusion: Considering 10-weeks canine distalization amounts, the mean total movement was measured as 3.64 mm in the piezocision group and 2.33 mm in LLLT group. Corticotomy showed a better success in accelerating the tooth movement than LLLT method independent of the time of measurements.
Keywords: Corticotomy; Distalizasyon; Distalization; Diş hareketi Piezo-Incision; Düşük doz lazer tedavisi; Kortikotomi; Low Level Laser therapy; Orthodontics; Ortodonti; Piezo; Tooth movement