Marka imajının tüketici satınalma davranışı üzerine etkileri ve bir uygulama - Kızıltan, Cem (My University, 2005)
Soyadı: Cem KIZILTAN letme retim Yönetimi ve Pazarlama Ahmet Ercan Gegez Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Mayıs 2005 Marka, Marka İmajı

MARKA İMAJININ TÜKETİCİ SATINALMA DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİLERİ VE BİR UYGULAMA Bu araştırmada Firmalar Açısından Marka ve Önemi, Tüketiciler Açısından Marka ve Önemi ve Marka İmajının Tüketici Satınalma Davranışına Etkisi konularında literatür ışığında teorik bilgiler verilmiştir. Aynı zamanda veri toplama aracı olarak geliştirilen bir anket ile, marka imajı ile ilgili unsurların, alıcı konumunda olan kilit perakendecilerinin ve onların alıcılarının satınalma kararlarını etkileyip etkilemediği incelenmiştir. Deneklerin konuya ilişkin görüşleri yüzde ve frekans analizi ile incelenmiştir. Ayrıca, anket sorularına verilen cevaplar, kilit satan perakendeci firma sorumlularının ve firmanın bazı özelliklerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Söz konusu farklılıkları test etmek üzere bağımsız örneklemler için t testi (Independent-Samples T Test), bağımlı (dependent) örneklemler için tek faktörlü varyans analizi (One-Way ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulguların sonucunda, marka imajının, kilit perakendecilerinin satınalma kararlarında, karar verici rolü olduğu belirlenmiştir. Name and Surname: Cem KIZILTAN Field: Business Administration Programme: Production Management and Marketing Supervisor: Assoc.Prof.Ahmet Ercan Gegez Degree Awarded and Date: Master - May 2005 Brand, Brand Image ABSTRACT AFFECTS OF BRAND IMAGE ON CONSUMERS' BUYING BEHAVIOUR AND AN APPLICATION This study provides theoretical information based on literature on the topics of The Importance of Brand Name for the Corporate, The Importance of Brand Name for the Consumers and The Affects of Brand Image on the Consumers' Buying Behaviour. Concurrently, an opinion poll is conducted among the lock retailers in their capacity as buyers to determine the possible affects of brand image on their own preferences as well as their customers'. The interviewees' answers are evaluated by percentage and frequency analysis hence a survey is made to determine whether these answers by the employees represent a notable difference from the company's or the respondent's particularities. In order to test such differences, an Independent-Samples T test technique together with a One-Way ANOVA technique is employed. Consequently it is established that brand image plays a decisive role in the lock retailers' procurement activities.
Keywords: Genel yönetim; Marka Yönetimi; Pazarlama; Satınalma; Üretim yönetimi