Örgütsel öğrenme ile örgüte bağlılık arasındaki ilişki: türkiye otomotiv lastik üretimi sektöründe bir araştırma - Akpınar, Ali Talip (My University, 2007)
Örgütlerin çevresinin sürekli değişmesi ve bu değişime uyum sağlamanın yaşamsallığı nedeniyle öğrenmenin günümüz örgütleri için taşıdığı önem, geçmiştekine göre daha fazladır. Günümüzde rakiplerden daha hızlı öğrenme ve değişme yeteneğine sahip olma; sürdürülebilir rekabetin ve sürekli gelişmenin temelini oluşturmaktadır. Öğrenen örgütlerde, örgütsel öğrenmenin gerçekleştirilmesi ile ilgili en önemli kaynak “insan” olduğu için, en yetenekli çalışanların ilgisini çekmek, onları motive etmek ve elde tutmak başarılı olmak için hedeflenmektedir. Örgütlerin varlığını devam ettirebilmeleri ve başarılı olabilmeleri için yaratıcı, yetenekli işgörenlerin örgütte çalışması gerekli fakat yeterli değildir. Aynı zamanda bu işgörenlerin örgüt yararına iş tanımlarının gerektirdiğinden daha fazla gayret göstermeleri yani örgüte içten bağlı olmaları gerekir. Öğrenen örgütlerin ortak özelliği; kendi içlerinde bir bağlılık, güçlü bir kimlik birliğinin olmasıdır. Çalışanların birbirleri ve örgütleri ile aralarındaki güçlü bağların bulunması, değişim çalkantılarından başarıyla çıkabilmeleri için gerekli olduğunu göstermiştir. Bu görüş açısıyla örgütsel öğrenme düzeyinin yüksek olduğu örgütlerde örgüte bağlılığında yüksek olacağı aşikardır. Örgütsel öğrenme ile içten bağlılık boyutu arasında çok olumlu bir ilişki vardır. Dahası, Örgütsel öğrenme ile normatif (normative) bağlılık düzeyi arasında olumlu bir ilişki vardır. Ancak örgütsel öğrenme ile zorunlu (continuance) bağlılık düzeyi arasında ilişki yoktur. Birinci bölümde; öğrenme ve örgütsel öğrenme kavramlarının tanımı, değişim ve sürekli iyileştirmede öğrenmenin önemi, örgüt içerisindeki öğrenme düzeyleri, bilgi kavramı, bilgi işleme süreci olarak örgütsel öğrenme ve örgütsel öğrenme yönelimleri irdelenmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise, örgüte bağlılığın tarihsel gelişimi, önemi, tanımlanması ve boyutları ve örgüte bağlılığı etkileyen faktörleri incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümünde de değişen çevre koşullarını dikkate alarak örgütsel öğrenme ile örgüte bağlılık düzeyleri arasında ilişkiyle ilgili teorik temeller yer almaktadır. Dördüncü bölümde Türkiye Otomotiv Lastik Üretimi sektöründe Beyaz Yakalı çalışanlar üzerinde yapılan örgütsel öğrenme ile örgüte bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bilimsel araştırma, elde edilen sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.

Because of permanent changing in the organizational environment and vitality of adaptation to the alteration, importance of learning for current organizations is more considerable than the former. Currently, learning faster and having ability to alter, constitute foundation of permanent sustainable challenge and development. In the learning organizations, because of the “human being” is the most important source to realize organizational learning; it is aimed to be successfull to pay attention of the most talented employee, to motive and to hold them. The labour of creative and talented employee is necessary but not enough for the maintenance of organizations’ existence and to be successfull. In the same time, the employee must give his all due to working definition and must be committed to the organization. The common essentials of the learning organizations are commitment in each and to be a strong identical relationship. It has seen that, to have employee who feels strong commitment with each other and his organization, is necessary to overcome the changing billow. According to the point of view, it is obvious that if organizational learning level gets higher in the organizations, organizational commitment gets higher too. There is a positive relationship between the learning organization and the affective commitment. Moreover, there is a positive relationship between the learning organization and the normative commitment. But there is no relationship between the learning organization and the continuance commitment. In chapter one, the definition of learning and organizational learning, the importance of alteration and learning about the permanent improvement, learning levels inside the organizations, consept of knowledge, organizational leaning as knowledge transaction process and the tendency of organizational learning are tried to investigate. In chapter two; historical development, importance, definition and dimension of organizational commitment, and the factors affects organizational commitment are tried to investigate. In chapter three; considering changing environmental conditions, theorical essentials about the relationship between the organizational learning and the organizational levels are placed. In chapter four; the scientific research about to determine relationship between the organizational learning and the organizational commitment in Turk Automotive Tire Production Sector’s white collar employee, is placed.
Keywords: Örgüte Bağlılık; Örgütsel Davranış; Örgütsel Öğrenme; Yönetim ve Organizasyon