9-14 yaş grubu çocukların benlik kavramı ve saldırganlığı pekiştirici faktörlerin belirlenmesi - Uzun, Müge (My University, 2003)
Bu tanımlayıcı araştırmanın amacı; 9-14 yaş grubu çocukların benlik kavramı ve saldırganlığı pekiştirici faktörleri belirlemektir. Araştırma, özel bir ilköğretim okuluna devam eden 277 öğrenciden, 9-14 yaş grubuna giren 177 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından ilgili literatür desteği ile hazırlanan Bilgi Formu 1(çocuğun ve ailesinin özellikleri ile çocuğun sağlık odasına gelme sıklığını ve nedenlerini içerir)(EK1), Bilgi Formu 2 (saldırganlığı pekiştirici ve

kavramını destekleyici etkisi olduğu düşünülen faktörleri içerir)(EK 2) ile Piers-Harris'in Çocuklarda Öz Kavramı Ölçeği (EK 3) kullanılarak toplanmıştır. Piers-Harris'in Çocuklarda Öz Kavramı Ölçeği, 9-16 yaş grubundaki çocuklarda, öz kavramının gelişimini, boyutlarını, kişilik ve çevre öğeleriyle ilişkilerini belirlemeye yarayan bir ölçektir. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 10.0 programından yüzdelik, standart sapma, student t testi, Oneway Anova ve tukey HSD testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis Varyans analizi, Ki-kare Analizi ve Pearson Momentler Çarpımı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öz kavramı puanı yüksek olan çocuklar; 9-11 yaş grubundakiler (62.48; p<0.05), tek kardeşi olanlar (61.74), ailenin ikinci çocukları (62.71), annesi çalışanlar (62.75) ve tek ebeveynli çocuklardır (64.00). Ölçeğin alt grupları değerlendirildiğinde, erkek çocukların (8.82), kardeşi olmayanların (9.38), annesi yüksek okul mezunu olanların (9.18) ve anneleri çalışanların (9.46) kaygı alt grup puanları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Ailenin ikinci çocuklarının mutluluk alt grup puan ortalaması birinci çocuklardan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur(p<0.05). Saldırganlığı pekiştirici faktörlerin sayısı arttıkça(7-10 faktör) öz kavramı puan ortalamasının (62.72) yükseldiği, ancak puan yüksekliğinin anlamlı olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Çocuklardan %80.7'si sağlık odasından hizmet almış olup, bunların öz kavramı genel puan ortalamaları ile kaygı ve fiziksel görünüm alt grup puan ortalamalarının, sağlık odasından hizmet almayan çocuklardan anlamlı düzeyde düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; saldırganlığı pekiştirici faktörlerin öz kavramı düzeyini etkilemediği ancak, hizmet almak üzere sağlık odasına başvuran çocukların genel öz kavramı puanlarının düşük olduğu görülmüştür. Bu bağlamda okul hemşiresi, sağlık odasına başvuran çocukların öz kavramını yükseltici yaklaşımlar sergilemelidir. DETERMINING SELF-CONCEPT AND AGGRESIVENESS INTENSIFYING FACTORS OF 9-14 AGE GROUP CHILDREN SUMMARY The purpose of this descriptive study was; to determine self-concept and aggresiviness intensifying factors of children at 9-14 age group. The study was made on 177 students at 9-14 age group who were selected among 277 students who go on a private primary education school The data had been collected by using Information Form 1 (APPENDIX 1) and Information Form 2 (APPENDIX 2) prepared utilizing related literatures information by researcher, and Piers Harris Self Concept Scale (APPENDIX 3). The development and dimensions of self concept, personality and relations with envorimental factors were determined by Piers-Harris Self- Concept Scale. The İnformation Form 1 was incluiding some questions about child and the family. And the frequency and reasons of coming to healthroom. Information Form 2 was incluiding some questions that thought to support factors of aggresiveness. The data had been analized by using SPSS 10.00 Percentage, standart deviation, student t test, one way variance analysis (ANOVA), Mann Whitney U test, chi- square analysis and Pearson had been used in stastical evaluation. According to results, the highest points for self concept were 9-11 age group (62.48; p<0.05), the children with single subling (61.74), the second child of the family (62.71), the children whose mothers were working (62.75) and the children with single parent (64.00). The boys (8.82), the children who had no subling (9.38), the children who had higher educated mother (9.18) and the children whose mothers were working (9.46) had higher points from anxiety sub-group of self concept scale (p<0.05). The mean of the happiness sub-group point was found meaningful for the second children of the family according to the first children. As the agresiveness intensifying factors were increase the mean of the self concept scale is increase too, but this increase wasn't found meaningful (p>0.05). The 80.7% of the children were took service in the health room. The mean of self concept point and anxiety and physical apperance sub-group point of this group was determined meaningfully low according to the children who weren't took service in the health room Consequently, the agrresiveness intensiying factors don't effect the self concept level, but the self concept point of children who apply health r
Keywords: Çocuk Gelişimi; Çocuk gelişmesi; İnsan fizyolojisi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri; Üreme gelişme ve olgunlaşma