6360 sayılı kanun sonrasında büyükşehir belediyelerinde oluşturulan kırsal alan yönetim birimleri : Konya Büyükşehir Belediyesi örneği - Namlı, Yasemin Meltem (My University, 2019)
Küreselleşmeyle birlikte metropoliten alan yönetiminin önemi daha da artmış; değişen değerler ve yargılar doğrultusunda etkin, verimli çalışabilen, katılımcı, vatandaş odaklı, hesap verebilen ve şeffaf bir yönetim yapısının gerekliliği doğmuştur. Bu kapsamda Türkiye'de de son yıllarda yalnızca Büyükşehir Belediye Sisteminde değil genel anlamda bütün yerel yönetim sisteminde çeşitli reformlar yapılmaktadır. Büyükşehir belediye sistemi ile ilgili 2004 yılında başlanan reformların en radikal olanı 2012 yılında kabul edilen 6360 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Kırsal alanlara götürülen hizmetlerdeki parçalanmış yapıyı ve kaynak israfını, buralardaki yönetimi sadeleştirme yoluyla kapasitesi daha yüksek büyükşehir belediyelerine bırakarak ortadan kaldırmayı hedefleyen Kanun bütün yerel yönetim sistemini etkilemiştir.Bu çalışma 6360 sayılı Kanun'dan sonra kırsal alanlara hizmet götürmeye başlayan ve esasında bir şehir yönetim birimi olan büyükşehir belediyelerinin geçtiği süreci incelemek amacıyla hazırlanmış olup, Konya Büyükşehir Belediyesi örneği ele alınarak çeşitli analizler yapılmıştır. Çalışmada öncelikle Türkiye'nin büyükşehir yönetimi ile kırsal alan yönetimi incelenmiştir. Ardından 6360 sayılı Kanun ile yerel yönetim sisteminde yapılan değişiklikler, gerekçeleri ve Kanun'a yöneltilen eleştiriler genel hatlarıyla ele alınmıştır. Son olarak kırsal alan yönetiminde de büyük değişikliklere sebep olan büyükşehir sınırlarının il mülki sınırlarına genişletilmesi sonucunda, büyükşehir belediyelerinin kırsal alanlara hizmet götürmek için yaptığı çalışmalar ve yaşadığı deneyimler ile Konya Büyükşehir Belediyesi örneğine yer verilmiştir.

The importance of metropolitan area governance has increased with the globalization. Because of the changing values and judgements, the necessity of an effective, productive, participatory, citizen-oriented, accountable and trasnparent management structure has emerged. In this context, in Turkey not only the Metropolitan Municipality System but also whole local government system has undergone various reforms in recent years. The most radical one of the reforms, that have made regarding the metropolitan municipality system since 2004, was Law No.6360 which was adopted in 2012. The Law, which aims to eliminate fragmented structure and waste of sources in the rural area services by reducing the management layer and leaving the govarnance of such areas to high capacity metropolitan municipalities, has affected our entire local government system.This study was prepared to examine the process of the metropolitan municipalities started to provide services to rural areas after Law No.6360 and various analyses were made by taking Konya Metropolitan Municipality as an example case. First of all Turkey's metropolitan governance system and rural area governance system were evaluated in this study. Then, the changes made in our local government system with the Law No.6360, their reasons and criticisms directed to the Law are discussed in general terms. Finally, as an outcome of the expension of metropolitan borders to provoncial civil borders with the Law No.6360, the projects and experiences of metropolitan municipalities about providing services to rural areas and example of Konya Metropolitan Municipality have been analyzed.
Keywords: 6360 Sayılı Kanun; Belediye yönetimi; Büyükşehir Belediyesi; Kırsal Alan Yönetimi Law No. 6360; Konya; Local government; Metropolitan Municipality; Municipal government; Rural area Administration; Turkey; Türkiye; Yerel yönetim