Üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ile başa çıkma tarzları: Kanonik korelasyonel bir analiz - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Başaçıkma tarzlarının, kişilik gibi kişinin istikrarlı karakteristikler, yoksa stresli durumla ilişkili bilişsel değerlendirme gibi duruma özgü değişkenler tarafından belirlendiği tartışması hala gündemdeki yerini korumaktadır. Bu çalışmada, Marmara üniversitesinin çeşitli bölümlerine kayıtlı 237 öğrencinin (%53,2’si erkek ve ortalama yaş 22.22) başaçıkma stratejileri ile kişilik ayırt edici özelikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Katılımcılar Stresle Başaçıkma Tarzları Ölçekleri ile NEO Beş Faktör Envanterini doldurmuşlardır. Kanonik Korelasyon analizi, sorumluluk ayırıcı özelliği yüksek olanların stresli durumlarda daha fazla kendine güven, iyimserlik ve dine yönelme başaçıkma tarzlarını kullandıklarını dışa dönüklerin ise kendine güven ve sosyal destek arama tarzlarını daha fazla kullandıklarını göstermektedir.

The discussion about whether coping strategies are determined by stable characteristics of the individual, such as personality or they are determined by situation-specific variables, such as cognitive appraisals regarding stressful situation is still in agenda. Thus, the relationship between coping and personality traits was examined with 237 students (53.2 % male; mean age = 22.22 years old) who were enrolled in classes at Marmara University in Istanbul, Turkey. The participants responded to the Ways of Coping with Stress Scale (WCSS) and the NEO Five Factor Inventory (NEO-FFI). The canonical correlation analysis showed that those who were high in conscientiousness tend to use more self-confident, optimistic, and turning to religion coping strategies whereas those who were high in extraversion were more likely to use self-confident and seeking of social support strategies in stressful situations.
Personality and coping among Turkish college students: A canonical correlation analysis
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları