Orgeneral Cevat Çobanlı’nın askerî faaliyetleri - Osmanoğlu, Selçuk (My University, 2020)
Cevat Çobanlı Paşa; Balkan Savaşları’nda, I. Dünya Savaşı’nda ve Millî Mücadele’de önemli görevler üstlendi. 31 Mart Hâdisesi esnasında Saray’a bağlı II. Fırka Komutanlığı görevindeydi. İsyan hâdisesinden önce bazı askerî disiplinsizliklerin sert bir biçimde bastırılmasında etkisi olduğundan isyancılar tarafından hedef alındı. Balkan Savaşları’nda miralay rütbesiyle Şark Ordusu Kurmay Başkanlığı yapan Cevat Çobanlı, Şark Ordusunun hezimetinin sorumlularından biri görülerek tahkikâta maruz kaldı. I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla özel bir önem arzeden Çanakkale’ye Müstahkem Mevki Komutanı olarak atandı. Müstahkem Mevki Komutanlığının hazıladığı plan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında önemli bir rol oynadı. Galiçya Cephesi’nde büyük kayıplar veren 15. Kolordu O’nun komutasında Ruslara karşı başarılı bir savunma yaptı. Suriye Cephesi’nde 8. Ordu Komutanı iken yaptığı öneriler Yıldırım Orduları Grup Komutanı Liman Von Sanders tarafından kabul görmedi. Nablus Muharebesi’nde komutasındaki 8. Ordu kısa sürede dağıldı. Osmanlı orduları Halep’in kuzeyine kadar çekilmek zorunda kaldı.Cevat Paşa Millî Mücadele Dönemi’nde erkân-ı harbiye-i umûmiye reisliği ve harbiye nâzırlığı görevlerinde bulundu. Mondros Mütârekesi’nin hükümlerine sadık kalmaya çalıştı. İtilaf Devletleri’nin yurdu işgal etme emelleri üzerine silahlı mücadele fikrini benimsedi. Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a gönderilmesinde, Yunanların Anadolu’daki işgallerine karşı bir direniş oluşturulmasında, Kuvâyı Milliye’nin desteklenmesinde katkıları oldu. Anadolu’daki millî hareke desteği nedeniyle İstanbul’un işgalinin ardınan İngilizler tarafından Malta’ya sürüldü. Sürgün dönüşü İstiklâl Harbi’nin El Cezire Cephesi Kumandanlığına atandı.Cevat Paşa 3. Ordu Müfettişi iken aynı zamanda meclisin ikinci yasama döneminde Elazığ mebusluğu yaptı. Ancak siyaseti değil askerliği tercih ederek mebusluktan istifa etti. Ardından Askerî Şûra üyeliğine atandı ve bu görevini emekliliğine kadar sürdürdü.

Cevat Çobanlı Pasha undertook important duties in the Balkan Wars, World War I and the War of Independence. During the 31 March Incident, he was in charge of the 2nd Party Command, affiliated with the Palace. He was targeted by the rebels because he had an impact on the harsh suppression of some military indiscipline before the insurrection. Cevat Çobanlı, who was the Chief of Staff of the Oriental Army with the rank of colonel in the Balkan Wars, was held responsible for the defeat of the Oriental Army and was subject to investigation. He was appointed as the Commander of Fortified Position in Çanakkale, which has a special importance with the start of the World War I. The plan prepared by the Fortified Location Command played an important role in winning the Çanakkale Naval Victory on March 18. The 15th Corps, which suffered great losses in the Galician Front, made a successful defense against the Russians under his command. His suggestions when he was the 8th Army Commander on the Syrian Front were not accepted by the Lightning Armies Group Commander Liman Von Sanders. In the Battle of Nablus, the 8th Army under his command quickly disbanded. Ottoman armies had to retreat to the north of Aleppo.During the War of Independence, Cevat Pasha served as the chief of the military and the chief minister of the war. He tried to stick to the provisions of the Mondros Armistice. He adopted the idea of an armed struggle on the ambitions of the Entente States to occupy the country. He contributed in sending Mustafa Kemal Pasha to Samsun, creating a resistance against the Greeks' occupations in Anatolia, and supporting the National Forces. After the invasion of Istanbul, he was deported to Malta by the British because of his support for the national movement in Anatolia. He was appointed Commander of the Al Jazeera Front of the War of Independence.While Cevat Pasha was the 3rd Army Inspector, he also served as Elazığ deputy in the second legislative period of the assembly. However, he resigned from the Deputy Department by choosing military service rather than politics. Then, he was appointed as a member of the Military Council and continued this duty until his retirement.
Keywords: 18 Mart Cevat Çobanlı; Biography; Biyografi; Cevat Çobanlı; Çobanlı, Cevat, 1870-1938; History; March 18; Tarih; Turkey; Türkiye