Akciğer kanseri hücre hatlarında (A549) demir yüklü eksozomlarla ferroptoz oluşturulması ; kanser için yeni bir terapötik yaklaşım - Öter, Gamze Nur (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı A549 akciğer kanseri hücrelerinde FeCl3-askorbat kompleksi yüklü eksozomlarla uyarılan ferroptozun terapötik etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Ferroptozu indüklemek için eksozomlara 200 µM FeCl3 ve 50 mM Askorbik Asit yüklenmiştir. Yükleme tayini NTA ile yapılmıştır. Terapötik ajanlarA549 akciğer kanseri hücrelerine eklenerek 24 saat 37 ̊C’de inkübe edilmiştir. Ferroptotik mekanizmanın hücre canlılığına etkisi MTT yöntemi ile; hücrelerin migrasyon yeteneği Migrasyon Analizi ile belirlenmiştir. A549 hücrelerinde yaratılan ferroptotik etki, ROS, GSH ve MDA düzeylerinin ölçümü ile değerlendirilmiştir. Bulgular: FeCl3-askorbat ile yüklü eksozomlarla tedavi edilen hücrelerin canlılığı 48. saatin sonunda kontrole göre %50’nin altına düşmüştür (p<0.001). Yüklü eksozomlarla tedavi edilen hücrelerin hücre içi ROS konsantrasyonlarında 48. saatin sonunda kontrole göre anlamlı bir artış gözlenmiştir (p<0.001). Yüklü eksozomlarla tedavi edilen hücrelerin GSH miktarında 24. saatin sonunda kontrole göre anlamlı bir azalma gözlenmiştir (p<0.0001). Yüklü eksozomlar ile tedavi edilen hücrelerin MDA miktarında 24. saatin sonunda kontrole göre anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir (P<0.05). Sonuç: FeCl3-askorbat kompleksi yüklü eksozomların A549 akciğer kanseri hücrelerinde kontrollü bir şekilde ferroptozu indüklediği ve bu yaklaşımın terapötik değeri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Objective: We was aimed to investigate the therapeutic effect of ferroptosis induced by exosomes loaded with FeCl3-ascorbate complex in A549 lung cancer cells. Material and methods: To induce ferroptosis, exosomes were loaded with 200 µM FeCl3 and 50 mM Ascorbic Acid. Loading determination was made with NTA. Therapeutic agents were added to the A549 screening cells and incubated at 37 ̊C for 24 hours. The effect of ferroptotic mechanism on cell viability by MTT method; The obtained migration ability was limited by Migration Analysis. The ferroptotic effect created in A549 cells was evaluated by the aeration dimensions of ROS, GSH, MDA. Results: The viability of cells treated with loaded exosomes decreased below 50% compared to control at the end of 48 hours (p<0.001). A significant increase in intracellular ROS concentrations of cells treated with loaded exosomes was observed at the end of 48th hour compared to control (p<0.001). Compared to the control group, a significant decrease was observed in the amount of GSH in the cells treated with loaded exosomes at the end of 24th hour (p<0.0001). There was no significant change in MDA level in the cells treated with loaded exosomes at the end of 24th hour (P<0.05). Conclusion: In conclusion, loaded exosomes induced ferroptosis in A549 cells in a controlled manner, and this approach has therapeutic value.
Generation of ferroptosis via iron loaded exosomes in lung cancer cell lines (A549) ; a new therapeuitical approach for cancer
Keywords: Akciğer hastalıkları; Akciğer kanseri; Akciğer tümörleri; Eksozom ferroptosis; Exosome; Ferroptoz; Lung cancer; Lung diseases; Lung neoplasms; Oksidatif stres; Oxidative stress; Terapötik etki; Therapeutic effect