Streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş deney hayvanlarında döteryumu azaltılmış su tüketiminin karaciğer üzerine olası etkisinin incelenmesi - Özgür, Sevinç (My University, 2010)
1.ÖZET Bu çalışmada streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulmuş sıçanlarda, DDW nin kan ve karaciğer parametreleri üzerine etkisi incelendi. Kan örneklerinde glukoz, protein, bilirubin, üre, ürik asit, kreatinin, total lipid, kolesterol, trigliserid ve kreatin kinaz; karaciğer dokusunda ise oksidan hasar göstergesi olarak lipid peroksidasyon, doku hasarı göstergesi olarak doku faktörü aktivitesi (DFa), sodyum-potasyum ATPaz ve karbonik anhidraz aktivitesi ve antioksidan sistem göstergeleri olarak da glutatyon (GSH) düzeyleri ile superoksid dismutaz, katalaz, glutatyon-S-transferaz ve glutatyon peroksidaz enzim aktiviteleri tayin edildi. Sonuç olarak çalışmamızda 30 ve 40 günlük süre ile 85 ppm lik DDW tüketiminin kan ve karaciğer parametreleri üzerine farklı etkileri saptandı. Kan parametrelerine etki etmedi. Karaciğerde ise net etkisi protein, GSH ve DFa üzerine oldu. Hem kontrol hemde diyabetik gruplarda karaciğerde total protein derinde azalma, GSH da va DFa da artmaya neden oldu. GSH daki bu artış oksidatif stresin aşırı şekilde görüldüğü diyabetde DDW tüketimini faydalı kılabilir ve diyabetin komplikasyonlarına karşı koruyucu etki meydana getirebilir. Ancak DFa artış karaciğerde komplikasyona meyili gösterebilir. Kontrol ve diyabet gruplarını farklı etkilemesi bu konuda kesin bir yargıya varılmasını güçleştirmektedir. Kullanılan DDW konsantrasyonu ve kullanım süresi önem kazanmaktadır. Bu konuda mekanizmayı aydınlatıcı çalışmalarla birlikte yararlı doz ve uygulama süresinin tesbiti için daha detaylı çalışmaların yapılması gerekmektedir. Çalışmamızın yapılacak araştırmalara ışık tutacağı kanaatindeyiz. antioksidan-oksidan sistem parametreleri, diyabet, döteryumu azaltılmış su, kan, karaciğer 2.

INVESTIGATION OF THE POSSIBLE EFFECT OF DEUTERIUM DEPLETED WATER CONSUMPTION ON LIVER IN STREPTOZOTOCIN INDUCED DIABETES IN EXPERIMENTAL ANIMALS In this study, the effect of DDW on the blood and liver parameters were investigated in streptozotocin (STZ) induced diabetic rats. In blood samples; glucose, protein, bilirubin, ürea, uric asid, creatinine, total lipid, cholesterol, triglyceride, and creatinine kinase were measured. In liver tissue; LPO (as an indicator of oxidant damage), tissue factor activity (DFa), carbonic anhydrease and sodium-potassiumATPase activities (as an indicator of tissue damage), glutathione (GSH) levels and superoxide dismutase, catalase, glutathione-S-transferase and glutathione peroxidase enzyme activities (as indicators of antioxidant system) were also measured. As a result, the different effects of a 30 to 40 day period of DDW consumption (85 ppm) on the blood and liver parameters were seen. It was found that it had no any effect on blood parameters. In the liver, however, it had a remerkable effect on protein, GSH, and DFa. In both control and diabetic groups, it caused a decrease in total protein and an increase in GSH levels and DFa in the liver. This increase in GSH can make DDW consumption in diabetes, that the oxidative stress are excessively observed, benefical, and can also make up a protective effect against the complications from diabetes. However, the increase in DFa may cause tendency to complications in the liver. Due to having different effects on both control and diabetic groups, it is difficult to reach a final assessment in this matter. The using period and concentration of DDW become important. In order to determine beneficial consumption dose and period, it is necessary that more comprehensive research to be done, along with the studies enlightening the mechanism of this issue. We consider this study will contribute to the future studies. Key Words: antioxidant-oxidant system parameters, blood, deuterium depleted water, diabetes, liver
Keywords: Biyokimya