Kalp yetersizliği hastalarında tedavi profilinin belirlenmesi ve statinlerin inflamasyon ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin incelenmesi - Karataş, Pırıl (My University, 2010)
1. ÖZET Çalışmamızda, kalp yetersizliği hastalarında tedavi profilini ve statinlerin inflamasyon üzerine olan etkisini belirlemeyi amaçladık. Bu amaç doğrultusunda iki-aylık statin tedavisinin inflamasyon belirteçlerinden hassas C-reaktif protein (hs-CRP) ve serum albümin düzeyleri üzerine etkileri değerlendirilmesi planlandı. Ayrıca, statin tedavisinin fonksiyonel veya egzersiz kapasitesi üzerine etkisini belirlemek için hastaların 6-dakika yürüme mesafelerinin ve yaşam kalitesi üzerine etkisini belirlemek için SF-36 (Short-Form 36) yaşam kalitesi anketi sonuçlarının değerlendirilmesi planlandı. Toplam 19 kalp yetersizliği hastası takip edildi. İki-aylık statin tedavisi dönemi sonunda serum hs-CRP düzeylerinde anlamlı bir azalma (%32.73, p<0.05); serum albümin düzeylerinde ise anlamlı bir artış (%4.49, p<0.05) görüldü. İki-aylık statin tedavisi dönemi sonunda, başlangıç değerleriyle karşılaştırıldığında, yaşam kalitesi anketinin altı skalasında (fiziksel rol, ağrı, genel sağlık, enerji, emosyonel rol, mental sağlık) artış görülmüştür (sırasıyla %50, %17.9, %13.6, %18, %44.2, 23.1). Bu artıştan sadece “fiziksel rol” ve “mental sağlık” skalaları skorlarında gözlenen artışlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05; her ikisi için). İki-aylık statin tedavisi dönemi sonunda, 6-dakika yürüme testine katılan 7 hastanın yürüme mesafesi ile tanımlanan egzersiz kapasitelerinde anlamlı artış görülmüştür (%25.5, p<0.05). Sonuç olarak kalp yetersizliği hastalarında mevcut tedaviye eklenen statin tedavisinin inflamatuvar süreç, sağlıkla-ilişkili yaşam kalitesi ve yürüme mesafesi ile tanımlanan egzersiz kapasitesinde olumlu iyileşmelerle sonuçlanabileceği ve klinik eczacıların kalp yetersizliği hastalarının izleminde aktif rol alabilecekleri düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler: Altı-Dakika Yürüme Mesafesi, İnflamasyon, Kalp Yetersizliği, Klinik Eczacılık, Yaşam Kalitesi, 2.

The Determination of Drug Utilization Profiles in Patients with Heart Failure and Assessment of Statins’ Impact on Inflammation and Quality of Life The aim of the study was to determine the drug utilization profiles and also assess statins’ impact on inflammation in patients with heart failure. The impact of two-month statin treatment on inflammatory markers was assessed by measurement of serum albumin and high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) levels. The other objectives of this study were to determine the functional or exercise capacity of the patients by use of 6-minute walk test (6-mwt) and to assess the patients’ quality of life status by means of the Short-Form-36 (SF-36) health survey. Nineteen patients with heart failure were followed. After two-month statin treatment, a significant decrease in serum hs-CRP levels (32,73 %) and a significant increase in serum albumin levels (4,49 %) were observed (p<0.05; for both). After the two-month statin treatment period, it was observed that scores of six components of the SF-36 scale (role-physical, bodily pain, general health, vitality, role-emotional, mental health) increased when compared with the baseline scores (50 % 17,9 %, 13,6 %, 18 %, 44,2 %, 23.1% respectively) . This increase was significant for the scores of the “role-physical” and “mental health” domains of the SF-36 survey. It was also observed that, after the two-month statin treatment period, seven patients who participated in the 6-minute walk test displayed significant improvement in the exercise capacity determined by walking distance (25,5 %). The results of this study suggest that statin treatment added to the present pharmacotherapy of the heart failure patients, may improve the inflammatory process, health-related quality of life and exercise capacity (predicted by 6-minute walk test); and clinical pharmacists may have an active role in pharmacotherapy monitoring of heart failure patients. Key Words: Clinical Pharmacy, Heart Failure, Inflammation, Quality of Life, Six-Minutes Walk Test 10. ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler Adı PIRILSoyadı KARATAŞ Doğum Yeri TUNCELİDoğum Tarihi 30/ 05/ 1985 Uyruğu T.C.TC Kimlik No32921311484 E-mailp_karatas@hotmail.com piril.karatas@ueh.gov.trTel0535 988 65 05 Eğitim Düzeyi Mezun Olduğu Kurumun AdıMezuniyet Yılı Doktora/ Uzmanlık Yüksek LisansMARMARA ÜNİVERSİTESİ, ECZACILIK FAKÜLTESİ, FARMAKOLOJİ ECZACILIK BİLİM DALI2007 - LisansİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, ECZACILIK FAKÜLTESİ2003 - 2007 Lise HAYDARPAŞA ANADOLU LİSESİ1999 - 2003 İş Deneyimi (Sondan geçmişe doğru sıralayın) Görevi Kurum Süre (Yıl - Yıl) 1.ECZACIÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ2009- 2. 3. Yabancı DilleriOkuduğunu Anlama*Konuşma*Yazma* İNGİLİZCEİYİİYİİYİ ALMANCAZAYIFZAYIFZAYIF * Çok iyi, iyi, orta, zayıf olarak değerlendirin Yabancı Dil Sınav Notu  KPDSÜDSIELTSTOEFL IBTTOEFL PBTTOEFL CBTFCECAECPE 75.0  Başarılmış birden fazla sınav varsa, tüm sonuçlar yazılmalıdır  KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı; ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı; IELTS: International English Language Testing System; TOEFL IBT: Test of English as a Foreign Language-Internet-Based Test TOEFL PBT: Test of English as a Foreign Language-Paper-Based Test; TOEFL CBT: Test of English as a Foreign Language-Computer-Based Test; FCE: First Certificate in English; CAE: Certificate in Advanced English; CPE: Certificate of Proficiency in English SayısalEşit AğırlıkSözel ALES Puanı 83.66283.36783.970 (Diğer) Puanı Bilgisayar Bilgisi ProgramKullanma becerisi MICROSOFT OFFICEİYİ SPSSİYİ *Çok iyi, iyi, orta, zayıf olarak değerlendirin Uluslararası ve Ulusal Yayınları/ Bildirileri/ Sertifikaları/ Ödülleri/ Diğer CURRICULUM VITAE Personal Information NamePIRILSurnameKARATAŞ Place of BirthTUNCELIDate of Birth 30/ 05/ 1985 NationalityT.C.ID Number32921311484 E-mailp_karatas@hotmail.com piril.karatas@ueh.gov.trPhone Number0535 988 65 05 Education School/ UniversityYear Master’s degreeTHE UNIVERSITY OF MARMARA, FACULTY OF PHARMACY, DEPARTMENT OF CLINICAL PHARMACY2007 - LisansTHE UNIVERSITY OF ISTANBUL, FACULTY OF PHARMACY2003 - 2007 High SchollHAYDARPASA ANATOLIAN HIGH SCHOOL1999 - 2003 Work Experience 1.PharmacistUMRANIYE TRAINING AND RESEARCH HOSPITAL2009- 2. 3. LanguagesReading Comprehension *Talking *Writing * EnglishGood Good Good DeutschBasicBasicBasic Foreign Languages Examination Score KPDSÜDSIELTSTOEFL IBTTOEFL PBTTOEFL CBTFCECAECPE 75.0 NumeralAverageVerbal ALES Score83.66283.36783.970 Computer Skills Program MICROSOFT OFFICEGood SPSSGood
Keywords: Kalp Yetersizliği; Tedavi_Kalp Hastalıkları; Tıp; Yaşam Kalitesi