Kariyer planlamanın işletmelerde çalışan motivasyonu üzerindeki etkisi ve bir uygulama - Şahin, Gülizar (My University, 2009)
Kariyer Planlama, Motivasyon ÖZET KARİYER PLANLAMANIN İŞLETMELERDE ÇALIŞAN MOTİVASYONU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VE BİR UYGULAMA Günümüzün iş dünyasında, şirketlerin ayakta durabilme ve diğer şirketlerle rekabet edebilme güçleri, sahip oldukları kaynakları en verimli ve en etkin biçimde kullanabilme becerilerine bağlıdır. Çalışanların son yıllarda işletmelerin en değerli kaynağı olduğunun anlaşılması sonucu örgütlerin insana ve onun yönetimine verdikleri önemin artmasına neden olmuştur. Bu durum işgörenlerin daha verimli çalışmalarına neden olacak en önemli etmenlerden olan kariyer planlama ve motivasyon ile ilgili araştırmaları da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada günümüz insan kaynakları yönetiminin en önemli görevlerinden biri olan kariyer planlamanın çalışan motivasyonu üzerine olan etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, öncelikle kariyer planlama, kariyer yönetimi, kariyer gelişimi ve motivasyon kavramları incelenmiştir. Uygulama bölümünde ise kariyer planlamanın çalışan motivasyonu üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında İstanbul’da faaliyet gösteren özel bir hastanede görev yapan 120 kişiye hazırlanan anket formu vasıtasıyla sorular sorulmuştur. Alınan cevapların analizi sonucunda kariyer planlama ve motivasyon arasında anlamlı düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Yapılan analizlerle de kariyer planlamanın çalışanların motivasyon seviyelerini yükselttiği ortaya konulmuştur. Career Planning, Motivation

THE EFFECTS OF CAREER PLANNING ON EMPLOYEE MOTIVATION AND AN APPLICATION In our business world, the power of surviving and competing with other organizations is related to use the resources productively and effectively. In recent years, the description of workers as the most valuable resource leads organizations to raise the given imporance to human and human management. This also led to an increase in the work motivation researchs which make people work more productively In our thesis, the effect of career management to worker motivation is examined as the most important duty of human resource managemet. For this purpose, first, the terms career planning and career management, career development and motivation are investigated. In the application phase, the effects of career development on employee motivation are examined. 120 employees from a private hospital operating in Istanbul are surveyed via survey form. The results of the analysis shows the fact that there is a statistically meaningful relation between employee satisfaction and career planning. The results also point out that career planning increases the level of employee motivation.
Keywords: Çalışma Psikolojisi; Kariyer Planlama; Motivayon