Enlargement of EU and NATO - Yükselbaba, Mustafa (My University, 2002)
Soğuk Savaş'ın sonu, NATO ve Avrupa Birliği'nin kendilerini yeni koşullara uyarlamak zorunda kaldıkları yeni bir ortam oluşturdu. Genişleme projeleri bir tercih olmaktan çok bir zorunluluktu. Avrupa devletleri kendilerini doğu komşularına ulaşmak ve dönüşüm süreci sorunlarının çözümüne yardım etmek zorunda buldular. Bu, eski örgütlere yeni görevler anlamına geliyordu. Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsi AB ve NATO'yu sırasıyla refah ve güvenliğin araçları olarak birbirinin tamamlayıcısı olarak görüyorlar. Aslında bu ülkelerde refah ve güvenlik eksik değildir. Sosyalizmden kapitalizme geçişin şoku ve bunalımının ardından Batı devletlerinin yardımıyla hızlı bir toparlanma başladı. Diğer yandan Avrupa Kıtası tarihindeki en güvenlikli dönemlerinden birini yaşıyor. Ayrıca genişleme sürecinin tamamlanması güvenliğin sarsılmasına, Rusya'nın tepkisine ve çok yüksek maliyetlere neden olabilecektir. AB ve NATO'nun genişleme süreçleri hem tamamlayıcı hem de çelişkili yönlere sahiptir. Ancak mevcut ve aday üyeler çelişkili yanları çözümlemek için azimle çalışmaktadırlar. Bu büyük coşkunun gerekçesi güvenlik ve ekonomik gelişme arayışında bulunamaz. AB ve NATO'nun genişlemeleri eski sistemin yıkıntıları üzerine kurulan kapitalizmin istikrarını korumaya yöneliktir. Bu kolay olmayan ancak temel ve ortak hedeftir. Batı kuruluşlarının genişlemelerinin özünde birbirini tamamlayıcı olmasının asıl nedeni budur. The end of the Cold War established a new environment where NATO and EU were forced to adapt themselves to the new conditions. Their enlargement projects were an obligatory rather than optional. The European states have found themselves compelled to reach their eastern neighbours and assist them to solve their transitional problems. This meant new missions for the old organisations. Almost all of the Central and Eastern European countries consider the EU and NATO as complementary of each other as the agents of prosperity and security respectively. Actually the prosperity and security are not missing in the CEE countries. After the shock and depression of the transition from socialism to capitalism, rapid recovery started with the assistance of the Western states. Meanwhile, the European continent is now living one of its more secure times in its history. Whereas the completion of enlargement processes could make them more insecure, frustrate Russia, and bring about huge costs. Enlargement processes of EU and NATO have both complementary and contradictory aspects. But the existing and prospect members are eagerly working to resolve those contradictory sides. The reason for this great enthusiasm can not be found in the search for security or economic development. The enlargements of both EU and NATO are oriented to safeguard the stability of the capitalism built on the ruins of their old system. This is not easy but fundamental common objective. This is why the enlargements of Western institutions are essentially complementary.
Keywords: Avrupa Birliği; NATO; Nort Atlantic Treaty Organızation