Avrupa Birliği’nin dış ticaret politikası ve Türkiye’ye olan etkileri - Kaplan, Mehmet (My University, 2005)
Bu çalışmada AB ve Türkiye’nin dış ticaret yapıları, AB’nin ODTP’si ve bu politikanın Türkiye ekonomisi üzerine etkileri ele alınmıştır. Birliğin temelinin atıldığı günden bu yana üye ülkeler, ortak tek pazar hedeflemiştir.ODTP, esas olarak ticaretin yapısının ve hacminin düzenlenmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Üye ülkeler Birliğin çıkarlarını temel alarak uluslararası ticareti geliştirmek, önündeki engelleri kaldırmak ve gümrük tarifelerini düşürerek kendi aralarında işbirliği yapmak amacıyla ticaret politikası alanındaki yetkilerini Birliğe bırakmışlardır. Tercihli ticaret ilişkileri kurulan üçüncü ülkelerle ise kalkınma, serbest ticaret ve tam üyelik amaçlı ortaklık anlaşmaları imzalanmıştır. Türkiye’de ise, ekonominin serbestleştirilmeye başlandığı 1980’lerden sonra teşvikler, kur politikaları ve dışa açık ekonomik politikaların uygulanmasıyla Türkiye’nin ihracat yapısı tarım ürünlerinden sanayi ürünlerine yönelik gelişmeye başlamış, ithalat yapısı ise ihracatı destekleyici hammadde ve aramamül ile lüks tüketim malı ithalatı yönünde değişmiştir. Türkiye’nin ODTP kapsamında atmış olduğu en önemli adım Gümrük Birliği’ne girmesidir. GB’ye girilmesi sonucu Türk sanayisi uluslararası rekabete açılmış, sanayinin yeniden yapılanması At this study, the Foreign Trade Structures of the European Union (EU) and Turkey, the Common Foreign Trade Politics (CFTP) of EU and the effects of these politics on Turkish economy were examined. Since the establishment of the Union, the EU countries aimed a Single Common Market.The CFTP mainly developed to regulate the volume and the structure of the trade. The member countries, on the basis of interests of the Union, transferred their authorities related with commercial politics to the Union for developing the international trade, removing the barriers and making corporation among themselves by decreasing the tariffs. The partnership agreements aiming economical development, free trade and full membership to the Union were signed with the third party countries that the preferential trade relationships were built After starting to liberalize the economy in 1980’s, with the implications of the incentives, the exchange rate politics and the open market politics has started to develop export structure of Turkey agriculturel products to industrial products, has changed import structure to
Keywords: Avrupa Birliği_Dış Ticaret