Ayşe Şasa'nın sinemasal düşüncesine eleştirel yaklaşım - Sevindi, Meltem İşler (My University, 2018)
Bu çalışmada, senarist Ayşe Şasa'nın Türk sineması düşüncesine kattığı sinema kuramları incelenmiştir. İlk bölümde, Türk sineması tarihi detaylı bir şekilde irdelenmiş, sinema üzerine ortaya atılan fikirler, uygulamalar ve yöntemler üzerinden Türk sinemasının düşünce tarihi oluşturulmaya çalışılmıştır. İkinci kısımda, Ayşe Şasa'nın hayatı, ortaya attığı sinema kuramları ve 1960'lar sinema ortamında tartışılan sinema kavramlarındaki yeri incelenmiştir. Son kısımda ise Ayşe Şasa'nın senaryoları üzerinden söylem analizi yapılmış ve bu analizler yapılırken Michel Foucault’un, Pierre Bourdieu’nun ve Karl Marx’ın kavramlarından faydalanılmıştır.

In this study, it was investigated that cinema theories added by scriptwriter Ayşe Şasa to thought of Turkish cinema. In the first part, the history of Turkish cinema was scrutinized in detail, it was tried to establish the history of thought of Turkish cinema through ideas, practices and methods put forward on cinema. In the second part, the life of Ayşe Şasa, the theories of cinema that she revealed, and her place in 1960's cinema environment are examined. In the last part, discourse analysis was made through the scenarios of Ayşe Şasa, and these analyzes were made using the concepts of Michel Foucault, Pierre Bourdieu and Karl Marx.
Keywords: Ayşe Şasa; Biography; Biyografi; Discourse Analysis; Kadın senaristler; Motion pictures; Screenwriters; Senaristler; Sinema; Socio-Realism; Söylem Analizi Ayşe Şasa; Şasa, Ayşe, 1941-2014; Toplumsal Gerçekçilik; Turkey; Turkish Cinema; Türk Sineması; Türkiye; Women screenwriters; Yeşilçam; Yeşilçam