Türkiye’de bağımsız denetim ve BDS 701 kilit denetim konularının bağımsız denetçi raporunda bildirilmesinin raporlardaki etkisi üzerine bir analiz - Yavuz, Sevgi Baygar (My University, 2019)
Yapılan detaylı araştırmalar neticesinde denetimin kökeninin çok eskilere dayandığı görülmektedir. Mezopotamya’da hüküm süren kralların, kraliyet tahıl ambarını sayması ve burada çalışmakta olanları kontrol etmesi için bir kişi görevlendirdikleri görülmektedir. Bu kişinin yapmış olduğu faaliyet denetimin ilk adımı niteliğindedir. Kökeni bu kadar eskiye giden denetim, günümüze kadar gelişme göstermiştir. Özellikle 2000’li yılların başında yaşanan skandallar ve ekonomik krizler yeni düzenlemeler yapılmasına yol açmıştır. Türkiye’de bağımsız denetim ise dünyada yaşanan gelişmelere paralel ilerlemiş ve bugünkü halini almıştır. Bağımsız denetimle ilgili önemli düzenlemelerden biri de bağımsız denetim standartlarının oluşturulmasıdır. Bu anlamda IFAC (Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu) bünyesinde faaliyet gösteren IAASB (Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu) tarafından düzenlenen bağımsız denetim standartları dilimize çevrilerek KGK (Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu) tarafından yayımlanmıştır.

As a result of the detailed surveys, it is seen that the origin of the audit is very old. The kings, who ruled in Mesopotamia, were assigned a person to count the royal grain warehouse and to chheck the ones working there. The activity of this person is the first step of the audit. The audit, whose origin has been so old, has improved to the present day. Especially the scandals and economic crises experienced in the beginning of 2000s led to new regulations.The independent auditing in Turkey to receive the parallel developments in the world has progressed and present state. One of the important regulations regarding independent auditing is the establishment of independent auditing standards. In this sense, the independent auditing standards issued by the IAASB (International Auditing and Assurance Standards Board) under IFAC (International Federation of Accountants) have been translated into Turkish and published by the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority.
Keywords: Bağımsız Denetim; Bağımsız Denetim Standartları; Business; Finance; Independent Auditing Standards; İşletme; Kilit Denetim Konularının Bağımsız Denetim Standartlarında Bildirilmesi (BDS 701) Independent Auditing; Maliye; Notification of Key Audit Issues in Independent Auditing Standards (BDS 701)