Sürdürülebilirlik odaklı yalın ve çevik entegre yönetim sistemi ve bir uygulama - Ergat, Zeynep (My University, 2025)
Günümüzün dinamik iş ortamında, kuruluşlar operasyonlarını düzene sokmak ve çeşitli alanlarda performansı artırmak için Entegre Yönetim Sistemlerini giderek daha fazla benimsemektedir. Ancak Entegre Yönetim Sistemlerinin uygulanması, çeşitli yönetim sistemlerinin entegre edilmesinin karmaşıklığı ve kuruluşlardaki kültürel direncin üstesinden gelinmesi nedeniyle zordur. Buna ek olarak, Entegre Yönetim Sistemlerinin yalın yönetim, sürdürülebilirlik ve çevik yönetim gibi yeni trendlerle nasıl uyum sağladığının sınırlı bir şekilde anlaşılması, kuruluşların karmaşıklıkları etkin bir şekilde yönetmek ve hızla gelişen iş ortamındaki fırsatlardan yararlanmak için entegre sistemlerden yararlanma becerilerini engellemektedir. Bu çalışma, literatürü analiz ederek Entegre Yönetim Sistemlerinin modern yönetim trendleriyle uyumlaştırılarak nasıl geliştirilebileceğini incelemek için mevcut araştırmaları sentezlemektedir. Bu incelemede, EYS ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişki, çevik ve yalın yönetimin sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutları üzerindeki etkisi ve katkısı belirlenmiştir. Bulgular, Entegre Yönetim Sistemleri uygulamasının verimliliğini artırırken, başarısının entegrasyon karmaşıklıklarının ve kültürel direncin üstesinden gelmeye bağlı olduğunun altını çizmektedir. Bu inceleme, çağdaş yönetim trendleriyle uyumlu hale getirmede sadece sürekli iyileştirmeyi desteklemekle kalmayıp, aynı zamanda çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği de güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Temel görüşler, çeviklik ve risk öngörüsünün öneminin yanı sıra insani ve kültürel faktörlerin her süreçteki kritik rolünü vurgulamaktadır. Bu bulgular, hem teori hem de uygulama için değerli çıkarımlar sunmakta ve günümüzün dinamik iş ortamında esnekliği ve uyarlanabilir olmayı teşvik etmek için gelecekteki araştırmalara bir temel sağlamaktadır.

In today’s dynamic business environment, organizations are increasingly adopting Integrated Management Systems to streamline their operations and enhance performance across various domains. However, implementing Integrated Management Systems is challenging due to the complexity of integrating various management systems and overcoming cultural resistance within organizations. Additionally, limited understanding of how Integrated Management Systems align with emerging trends such as lean management, sustainability and agile management, hindering organizations’ ability to leverage integrated systems to effectively navigate complexities and capitalize on opportunities in the rapidly evolving business landscape. This study synthesizes existing research to examine how Integrated Management Systems can be improved with alignment of the modern management trends by analysing the literature. In this review, the relationship between IMS and sustainability, the impact and contribution of agile and lean management on the environmental, social and economic dimensions of sustainability were determined. The findings underscore that while Integrated Management Systems implementation enhances efficiency, its success hinges on overcoming integration complexities and cultural resistance. This review reveals that aligning it with contemporary management trends not only supports continuous improvement but also strengthens environmental, social, and economic sustainability. Key insights emphasize the importance of agility and risk anticipation, as well as the critical role of human and cultural factors in every process. These findings offer valuable implications for both theory and practice, providing a foundation for future research to foster resilience and adaptability in today’s dynamic business environment.
Sustainability orıentated lean and agile integrated management system and an application
Keywords: agile management; çevik yönetim; çevre yönetim sistemi; Endüstriyel güvenlik; Endüstriyel yönetim; entegre yönetim sistemi; environmental management systems; Industrial management; Industrial safety; İş sağlığı ve güvenliği; iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi integrated management system; lean management; Occupational health and safety; occupational health and safety management system; strategic management; strateji yönetimi; sustainability; sürdürülebilirlik; Turkey; Türkiye; yalın yönetim