Bir tarihçi ve aydın olarak Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu hayatı ve eserleri - Çetin, Neşe (My University, 2006)
Araştırmamız da Türk tarihi ve tarihçiliğinde, yaptığı ilmî çalışmaları, bu incelemeler kullandığı farklı bakış açısı ile önemli bir yere sahip olan Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu'nun hayatı, akademisyenliği, aydın kimliği ve eserleri konu edilmiştir. Bu çalışmada Prof. Kafesoğlu'nun yetişmesi, fikrî altyapısının oluşmasını hazırlayan şartlar, ilmî ve fikri içerikli eserleri, eserlerinden hangileri batı dillerine çevrildi, kimlerle ilmî konularda anlaşmazlıklar yaşadığı gibi meseleler açıklanmaya çalışılmıştır. Bunun dışında Prof. Kafesoğlu'nun içerisinde yer aldığı fikrî hareketlerin neler olduğu ve kimlerden etkilendiği ortaya konulmuştur. Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu, hayatının başından itibaren milliyetçi bir çizgide yer almış ve eserler vermiştir. Yazdığı sayısız eser ve yaptığı konuşmalar ile de Türk’ü en iyi anlayan ve anlatan şahsiyet olmuştur.

Our research includes, Prof. Dr. Ibrahim Kafesoglu’s life his works and his intellectual identity who has got a fame by his scientific works which he did in Turkish History and the different perspective which he used. This work also includes Prof. Kaseoglu’s growing, and the conditions which creates his opinion substructure, his scientific and thoughtful works, works which are translated to western languages, the people who argued with him in this scientific topics.Also the work explains how he is influenced from the other people and from who he is influenced. From begining of his life he was always a nationalist also his works were about nationalism too. With lots of works he did he was the best person who explained the meaning of “Turk”. NDEKİLER.....................................................................................................I ÖNSÖZ…………………………………………………………………………III ÖZET ……………………………………………………………………..........VI ABSTRACT………………………………………………………………......VII KAYNAKLARIN TANITILMASI................................................................VIII KISALTMALAR..............................................................................................XII XX. YÜZYIL TÜRK TARİHÇİLİĞİ’NE GİRİŞ……………………………..1 PROF. DR. İBRAHİM KAFESOĞLU’NUN HAYATI 1. Doğumu, Çocukluğu ve Yetişmesi………………………………………..….12 2. Akademik Hayatı…………………………………………………………......18 3. Öğretim Üyesi İbrahim Kafesoğlu……………………....………………...…24 4. Geçirdiği rahatsızlıklar……………………………………….………………29 5. Aile Babası Kafesoğlu…………………………………………..…………....31 İKİNCİ BÖLÜM PROF. DR. İBRAHİM KAFESOĞLU’NUN TARİHÇİLİLİĞİ 1. Eserlerinin Tarihî Kritiği …....……………………………………….………35 a-Büyük Selçuklu İmparatoru Sultan Melikşah.....................................39 b-Harezmşahlar Devleti Tarihi...............................................................44 c-Türk Millî Kültürü..............................................................................48 2. İlmî Konularda Yaşadığı Anlaşmazlıklar………………………………….....53 a- Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu-Ord. Prof. Dr. Zeki Velidî Togan Arasındaki Anlaşmazlık............................................................................53 b- Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu-Prof. Dr. Mehmet Altay Köymen Anlaşmazlığı.............. ...............................................................58 c- Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu-Prof. Dr. Osman Turan Anlaşmazlığı..................................................................................59 3. Türk Tarihçiliğindeki Yeri ve Önemi………………………………...………64 4. Tesirleri……………………………………………………….……...……….68 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM PROF. DR. İBRAHİM KAFESOĞLU’NUN FİKİR HAYATI...................72 1. Hangi hareketlerin İçerisinde Yer Aldı…………………………………....…93 2. Kafesoğlu'nun Dönemi…………………………………...………..…………96 3. Etkilendiği Düşünürler…………………………………….…………………98 4. Kimleri Etkiledi…....…………………………………………....…………..101 SONUÇ..............................................................................................................105 BİBLİYOGRAFYA ……………………………………………………….…107 EKLER………………………………………………………………………..113 EK 1: Prof. Kafesoğlu Bibliyografyası……………...……………….114 EKII: Prof. Kafesoğlu’nun Eserlerini ve Vefatını Konu Alan Makaleler.......................................................................... 132 EK III: Prof. Kafesoğlu’nun Aldığı Ödüller......................................136 EK IV: Prof. Kafesoğlu’nun Yabancı Dillere Çevrilen Eserleri......137 EK V: Prof. Kafesoğlu’nun Özlük İşleri Dosyası’ndan Örnekler................................................................................................138 EK VI: Röportajlar..............................................................................143 EK VII:Kronoloji..................................................................................145 EK VIII: Fotoğraflar............................................................................148
Keywords: Biyografi_İbrahim Kafesoğlu (1914-1984); Tarih_Türkiye; Tarihçiler