Türkiye'de borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıklarının 2012 sonrası finansal durum analizi : seçilmiş gayrimenkul yatırım ortaklıkları üzerine bir inceleme - Doğan, Murat Tayfun (My University, 2019)
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, ülke ekonomisinin lokomotifi olangayrimenkul sektörünün gelişimine önemli katkıları bulunmakta olan ortaklıklardır.Sermaye Piyasası’ndan ihraç edilen hisse senetleri karşılığında bireysel yatırımcılarıngayrimenkul yatırım ortaklığı paylarına yaptıkları yatırımlar ile büyük ölçekligayrimenkul projelerine imza atan GYO’lar, portföylerinde tuttukları gayrimenkullerilikit fonlar haline getirerek yatırımcılarına kazanç sağlamaktadır. Borsa aracılığı ile halkaçılmaları sonucunda hisse senetlerine yaratılan talepler doğrultusunda daha az maliyetlifinansman olanağı elde edebilen GYO’lar, 1990 yıllarından bu yana dünyada, 2001yılından itibaren de Türkiye’de yatırım piyasalarında ilgi çekmeyi başarmış ve her yılgelişimini arttırarak devam etmiştir. Bu çalışmada GYO’ların Türkiye mevzuatındakiyeri ile piyasalardaki işleyişi incelenmiş, Türkiye’deki GYO’ların 2012 ile 2018 yıllarıarasındaki finansal durumları ve sektör içerisinde konumları analiz edilmiştir.

Real estate investment trusts (REITs) are partnerships that make significantcontributions to the development of the real estate sector which is the leading sector ofthe country's economy. With the help of investments made by individual investors inREITs, in exchange for the shares issued from Capital Market Boards, REITs carry outlarge scale of projects and turn these projects into liquid funds, in order to make profitfor their investors. As a result of the public opening through the stock exchange,demand created for the stocks. Thereby, REITs that could get lower cost of financinggain traction around the world since 1990s, and in Turkey since 2001. REITs hascontinued to increase its development year by year. This study examines REITs'sfunctioning of financial markets and place in Turkey's legislation, and analyzes thefinancial situation and position within the sector in Turkey between the years of 2012and 2018
Keywords: CapitalMarkets Board; Finance; Financial Analysis; Finansal Analiz Real Estates Investment Trusts; Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları; Maliye; Market Value; Net AktifDeğer; Net Asset Value; Piyasa Değeri; Portfolio Value; Portföy Değeri; Rasyo; Ratio; Sermaye Piyasası Kurulu; Turkey; Türkiye