Migration and foreign policy : the case of Ethiopian and Somali migrants in Turkey - Tsega, Anwar Hassen (My University, 2022)
Türkiye'nin ticaret, yatırım ve kalkınma yardımlarıyla desteklenen tarihi bağları, kültürel yakınlık, ekonomik çıkarları ve ticari bağları, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002 yılında iktidara gelmesiyle ivme kazanan Türkiye-Afrika ilişkilerinin temel itici gücüdür. Bununla birlikte, Türkiye'nin Afrika ile artan ekonomik ve ticari bağlarının Afrika'dan Türkiye'ye yönelen göç örüntüleri üzerinde etkileri vardır. Uluslararası İlişkiler disiplini devletler arası artan siyasi ve ekonomik ilişkilere odaklanırken, göç araştırmaları alanına da ilgi göstermiştir. Bu çalışma, Türkiye-Afrika ilişkilerinin göç bileşenine odaklanarak, Uluslararası İlişkiler (Uİ) ve göç çalışmaları arasındaki mesafenin kapatılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Esas olarak, bu çalışma, Türkiye'nin Afrika açılımının Etiyopya ve Somali'den Türkiye'ye göç hareketleri üzerindeki etkisini açıklamayı amaçlamaktadır: göç hareketlerinin Türkiye'nin Afrika'daki dış politika başarılarına etkisi ve Türkiye'nin Etiyopya ve Somali ile ilişkisi doğrultusunda göç ve dış politika bağlantısı. Çalışmanın metodolojisi nitelikseldir ve hem birinci hem de ikinci kaynaklara dayanmaktadır. Bu çalışma, Haziran 2017 ile Ağustos 2017 arasında bir saha araştırmasının yürütüldüğü ve Etiyopya ve Somali'den gönüllü, geçici ve karma göç hareketlerini belirleyen bir vaka çalışmasına dayanmaktadır. Ekonomik, transit ve düzensiz göçmenlerin yanı sıra öğrenciler, iş adamları ve turistler de dahil edilmiştir.. Bu çalışma, Etiyopya ve Somali halkının Türkiye'ye göç etmesinin yalnızca göçün itici etmenleriyle açıklanamayacağını iddia etmektedir. Türkiye'nin Afrika açılımı (yükseköğretimin bir dış politika aracı olarak uluslararasılaştırılması, artan ilişkiler ve Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacmi, kalkınma yardımları vb.) göç için gerekli koşullardır ve çekici etmenlerin de dikkate alınması gerekmektedir. Bu tez çalışması Etiyopya-Somali ve Türkiye arasındaki göç süreçlerini itici ve çekici etmenler ve onlar arasındaki etkileşime odaklanarak anlamaya çalışmıştır.

Turkey's historical ties, cultural affinity, economic interests and business ties, which are supported by trade, investment, and development aid, are the primary drivers of Turkey-Africa relations, which gained momentum after the Justice and Development Party came to office in 2002. However, Turkey’s growing economic and business ties with Africa have implications for African migration patterns heading towards Turkey. Even though the discipline of IR focuses on growing political and economic ties among countries, it is a latecomer to the field of migration research. By focusing on the migration component of Turkey-Africa relations, the study seeks to contribute to bridging the gap between International Relations (IR) and migration studies. The study mainly seeks to explain the impact of Turkey’s African opening on migration flows from Ethiopia and Somalia towards Turkey; the impact of migration flows on Turkey’s foreign policy achievements in Africa, and Turkey’s migration and foreign policy nexus in line with its relation with Ethiopia and Somalia. The methodology for the study is qualitative and based on both primary and secondary sources. This study is based on a case study, where a fieldwork was conducted between June 2017 and August 2017, and which has identified voluntary, temporary, and mixed migration flows from Ethiopia and Somalia including economic, transit, and irregular migrants as well as students, business people, tourists, and asylum seekers. This study claims that the emigration of the Ethiopian and Somali people to Turkey cannot solely be explained by the push factors. Turkey’s African opening (internationalization of higher education as a foreign policy instrument, growing relations, and trade volume between Turkey and Africa, development aid, etc.) are the necessary conditions for migratory flows to occur and pull factors should also be taken into consideration. This thesis has sought to understand migration flows between Ethiopia-Somalia and Turkey by focusing on both push and pull factors and their interaction.
Göç ve dış politika : Türkiye’deki Etiyopyalı ve Somalili göçmenler örneği
Keywords: dış politika; Emigration and immigration; Ethiopia; Etiyopya; Foreign Policy; göç; Göç ve göçmenlik; göç-dış politika bağlantısı; International relations; Migration-Foreign Policy Nexus; Political science; Siyasal bilim; Somali; Somalia; Turkey; Türkiye; Türkiye Migration; Uluslararası ilişkiler