Koruyucu sağlık hizmetlerinin Kur’ani ölçüleri - Emanet, Sare (My University, 2005)
KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNİN KUR'ANİ ÖLÇÜLERİ Sağlığın korunması ve hastalıkların tedavisi için yapılan çalışmaların tümüne koruyucu sağlık hizmetleri denmektedir. Kişilerin ve toplumların sağlığını korumak, hastalandıklarında tedavilerini yapmak, sakat kalanların başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilmelerini sağlamak ve toplumların sağlık düzeyini yükseltmek için planlı olarak yapılan çalışmaların tümünü kapsar. Sağlık hizmetlerinin temel amacı; kişilerin hasta olmamalarını sağlamak, yani onları hastalıklardan korumaktır. İşte bu noktada Kur'an'ın koruyucu sağlık hizmetleri hakkındaki tespitleri ele alınmıştır. Bu çalışmada, modern tıp ile Kur'an'ın koruyucu sağlık hususundaki verileri ele alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda varılan neticeye göre; Kur'an'ın içerdiği ilgili tüm emir ve yasaklarıyla modern tıbbın paralelinde olduğu, hiçbir emir ve yasağının da modern tıpla çelişmediği görülmüştür.

THE KUR'AN RELATED PARAMETERS OF PROTECTİVE HEALTH SERVİCES All the endeavors exerted so as to protect the human health, and also to treat the illnesses are called protective health services. It includes all the activities such as providing the society's good health conditions, treating them when they are ill, giving the disabled one the possibility of living independent on others, and all the other sort of pre-organized cautions and measures taken to enhance the common conditions. The basic aim of health services is to avoid the ailments, that is, to stop them from being ill. Hereupon, we have to consider what is pointed out by Kur'an itself as the protective fundamentals. In the thesis, all the interrelated data inbetween the Kur'an and modern medicine have been profoundly looked into. At the end of the study it has been noticed that all the prohobitions and orders, imposed by Kur'an, in no way contradict with those suggested by the modern medicine.
Keywords: Akâid ve Kelâm; Din; İslam Dini; Koruyucu Sağlık; Koruyucu Sağlık Hizmetleri_Kur’an-Kerim