Bay ve bayan elit kürekçilerin fiziki ve fizyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi - Pelvan, Serdar Orkun (My University, 2003)
Araştırmanın amacı, 17 - 31 yaş gurubu bay ve bayan elit kürekçilerin fiziki ve fizyolojik özelliklerinin değerlendirilmesidir. Araştırmaya, ağır kilo erkek (n=9), hafif kilo erkek (n=8) ve bayan (n=8) olmak üzere toplam 25 elit sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada sporcuların, uzunluk, deri kıvrım kalınlığı, kemik genişliği, çevre, fizyolojik, performans, vücut kitle ve somatotip ölçümleri yapılmıştır. Gruplar arası yaş, subskapula deri kıvrım kalınlığı, kürek laktat 1., treadmill laktat 1., laktat 2.ve laktat 3., kürek ve treadmill test max. nabız, kormik ve bi-akromial indeks, parametrelerinde p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Gruplar arası spor yaşı, suprailiak ve kalf deri kıvrım kalınlığı, bi-trokanter genişlik, ektomorfi, parametrelerinde p<0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Gruplar arası kilo, boy, kulaç uzunluğu, büst uzunluğu, triseps, biseps, göğüs, uyluk ve abdominal deri kıvrım kalınlığı, humerus, femur ve bi-akromial genişlik, çevre ölçümleri, kürek Max Vo2, laktat 2. ve laktat 3., treadmill Max Vo2, laktat 2., vital kapasite, kürek 2000m. ve treadmill test zaman, kürek aerobik güç, vücut % yağ, yağsız vücut kitlesi, beden kitle indeksi, toplam yağ miktarı, göğüs çevre indeksi, endomorfi, mezomorfi, parametrelerinde p<0,01 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sporcuarın beden proporsiyonlarının orantılı olduğu, erkek kürekçilerde mezomorfik yapının baskın olduğu, bayan sporcuların erkek sporculara göre daha yağlı oldukları, hafif kilo erkek sporcuların ağır kilo erkek ve bayan sporculardan daha yüksek Max Vo2 oranına ve laktat toleransına sahip oldukları tesbit edilmiştir. . The purpose of the study is to evaluate physical and physiological characteristics of elite rowers of both gender in age group 17-31. 25 elite sportsmen, heavyweight men (n=9), lightweight men (n=8), and women (n=8), voluntarily participated in this study. In the research, height, skin-folding thickness, bone width, perimeter, physiological, performance, body mass, and somatotype measurements were taken from sportsmen/ women. At p>0,05 level, no significant differences were found between groups in age, subscapula skin-folding thickness, rowing lactate 1., treadmill lactate 1., lactate 2., and lactate 3., rowing and treadmill test maximum heartrate, cormique and bi-acromial index parameters. At p<0,05 level, significant differences were found between groups in sports-age, suprailiac and calf skin-folding thickness, bi-trochanter width, and ectomorphic parameters. At p<0,01 level, significant differences were found in weight, height, open-arms length, bust length, triceps, biceps, chest, hip and abdominal skin-folding thickness, humerus, femur and bi-acromial width, perimeter measurements, rowing VO2max, lactate 2., and lactate 3., treadmill VO2max, lactate 2., vital capacity, rowing 2000m and treadmill test time, rowing aerobic power, body fat %, lean body mass, body-mass index, total fat amount, chest perimeter index, endomorphic, mesomorphy parameters between groups. It is found that sportsmen/ women have proportionate body elements, that male rowers have a dominant mesomorphic structure, that compared to men women have more fat, and that lightweight men have higher VO2max and lactate tolerance that both heavyweightmen and women.
Keywords: Beden Eğitimi