Başlangıç düzeyinde keman öğretiminde kullanılan metotların incelenmesi - Karalar, Ela (My University, 2005)
Bu araştırmada başlangıç keman eğitiminde karşılaşılan sorunlar ve kullanılan metotlar incelenmiştir. Araştırmaya Türkiye'deki İÜ Devlet Konservatuarı, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, MSÜ Devlet Konservatuarı, ÇÜ Devlet Konservatuarı, İstanbul AGSL, İstanbul Özel AGSL, Özel Bilfen İÖO, İstanbul Özel Müzik Dershanesi, MÜ Atatürk Eğitim Fakültesi GSEB Müzik Eğitim Anb.D, GÜ GSEB Müzik Eğitim Fakültesi Anb.D'de görevli olan keman eğitimcileri katılmışlardır. Araştırmada Maia Bang (Volume I), Mon Violon (F. Granier - Beaucour), Methode de Violon (B. Garlej - J. F. Gonzales), Çevreden Evrene Keman Eğitimi (E. Günay -A. Uçan) metotları incelenmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesiyle elde edilen bulgular tablolar halinde gösterilmiştir. Araştırma sonucu ortaya çıkan bazı önemli sonuçlar şunlardır: Başlangıç keman eğitiminde O.Y.Blm.'lerle (5-7 yaş) notasız eğitimde karşılaşılan en önemli sorun, %53.8 ile yayı doğru tutamama, O.Y.Blm.'lerle (5-7 yaş) notalı eğitimde karşılaşılan en önemli sorun, %41 ile notaların sürelerini değerinde çalamama, O.Y.Bl.'lerle (7-9 yaş) notalı eğitimde karşılaşılan en önemli sorun, %59 ile telden tele geçişi doğru sağlayamama, O.Y.Bl.'lerle (7-9 yaş) notasız eğitimde karşılaşılan en önemli sorun, %51,3 ile yayı doğru tutamama şeklinde ortaya çıkmıştır. Başlangıç keman eğitiminde O.Y.Bl.'lerle (7-9 yaş) notalı eğitimde en çok kullanılan metot %51,3 ile O. Sevcik, O.Y.Blm.'lerle (5-7 yaş) notalı eğitimde en çok kullanılan metot %25.6 ile Ömer Can, notalı başlangıç keman eğitiminde kullanılan metotlar içinde de %46,2 ile 1. derece yeterli olarak ortaya çıkmıştır. Notalı başlangıç keman eğitiminde en çok kullanılan ezgi türü, %17.9 ile 1. derecede klasik müzik temaları olarak ortaya çıkmıştır. Başlangıç keman eğitiminde kullanılan metotların renkli-resimli olmasının gerekliliği %28.2 ile 1. derece ile ortaya çıkmıştır. İncelenen metotlar O.Y.Blm. (5-7 yaş), O.Y.Bl. (7-9 yaş) öğrencilere uygulanan eğitime göre incelenmiştir. İnceleme ve değerlendirmede bütünlük sağlamak amacıyla metot incelemede aşağıda verilen bir dizi ölçütten yararlanılmıştır. 1.İncelenen metodun tanıtılması 2.Konuların seçimi, sunuluşu, konuların düzenlenmesinde uyulan ilkeler 3.Ele alınan konular 4.Alıştırmalar 5.Görsel düzen 6.Metotta izlenen yöntem 7.Kullanılan dil (anlaşılırlık, yalınlık) Araştırmanın bazı önemli önerileri şunlardır: Başlangıç keman eğitiminde kullanılan metotlar renkli - resimli, çocukların hayal dünyasına, gerçek yaşantısına ilişkin örneklemelerle yapılmalıdır. Başlangıç keman eğitiminde kullanılan metotlardaki yazılar öğrencilerin rahat okuyabileceği, notaya baktığında sıkılmayacağı şekilde, büyük ve aralıklı olmalıdır. Metotlardaki alıştırmalar veya çalışılan küçük parçalar öğrencinin kendi kültürüne göre özgün şekilde olmalıdır. Gereğinden fazla cümleler kurarak öğrencinin dikkati dağıtılmamalıdır. Metotlarda kullanılan dil yalın olmalıdır. Verilen kuramsal bilgiler kısa ve yalın olmalıdır. Metot içindeki parçaları çalışırken aynı zamanda bu parçaların doğru kayıtları dinletilmelidir. Öğrencilerin kendilerinin yazacağı çalışmalar için metot içindeki her konu sonunda boş sayfalar bırakılmalıdır. Bu, çocuğun yapabilirliğini, kişiliğinin gelişmesini, hayal dünyasını ortaya çıkarmaya yarayacaktır. In this research, methods and problems in beginning violin education have been examined. The violin educators working in State Conservatory of IU, State Consenvatory of ITU, State Conservatory of MSU, State Conservatory of ÇU, Istanbul AGSL, Istanbul Private AGSL, Private Bilfen Primary School, Istanbul Specialized Music School, MU GSEB Faculty of Music Education, GU GSEB Faculty of Music Ed. participated in this research. Methods of Maia Bang (Vol. 1), Mon Violin (F. Granier, Beaucour) Methode de Violon (D. Garlej - J. F. Gonzales), Secreden Ecrene Violin Education have been examined in this research. The analyzed results have been shown in charts. Some important results of this research are these; In beginning violin education, 53.8% of illiterate pupils are not able to hold violin bow correctly and 41% of illiterate pupils are not able to play musical notes in harmony. And also 59% of literate pupils are not able to do musical transition correctly and 51,3% of illiterate pupils are not able to hold violin bow correctly. In beginning violin education the method of O. Sevcik, which is being used with 51.3% percent of educated pupils is the most common method. The method of Ömer Can, which is being used with 25.6% percent of illiterate pupils, is the other most common method. And also the method of Ömer Can is the most sufficient method for beginning violin education with musical note. In beginning violin education with musical notation, 17,9% of classical music themes are the most common melody types. The necessity of colourful picture usage in beginning violin education has been proved by 28.2 %. The methods have been examined according to the literate pupils between 7-9 years old and illiterate pupils between 5-7 years old. The approaches followed in the subjects of methods have been examined according to language usage, appropriateness for pupils, relationship between subjects. Some important suggestions of this research are these; Colorful pictures should be used in beginning violin education and these colorful pictures should be related to pupils' real life and imagination. Writing style used in beginning violin education should be big and interesting. Exercises used in method should be related to pupils' culture Information should be short and simple. Sentences should be short and language should be simple. While pupils are studying music pieces, they should listen to the real recordings. Free pages should be given at the end of each subject. This is necessary for pupils development of imagination, personality and ability.
Keywords: Müzik Eğitimi; Müzik Öğretmenliği