Kalkınmanın finasmanında banka kredilerinin katkısı ve Kırgızistan örneği - Shatmanov, Mırlan (My University, 2012)
KALKINMANIN FİNANSMANINDA BANKA KREDİLERİNİN KATKISI VE KIRGIZİSTAN ÖRNEĞİNDE Daha çok az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere ait olan ekonomik kalkınma, sadece üretimin ve insanların yaşam standartlarının iyileştirilmesinden ibaret olmayıp, aynı zamanda ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan da değiştirilmesi anlamında kullanılmaktadır. Bu açıdan, kalkınma demografik yapı, dış ticarete bağımlılık, gelir dağılımı, yoksulluk, sağlık, eğitim, verim düşüklüğü, hızlı nüfus artışı, artan işsizlik ve tarıma aşırı bağımlılık konularıyla yakından ilişkilidir. Kalkınmanın finansmanının sağlanmasında tasarrufların toplanması ve yatırımlara yönlendirilmesinde önemli bir işlevi yerine getiren finansal sistem, finansal kurumlar ve piyasaları ile birlikte ekonomik kalkınma sürecinde önemli bir fonksyona sahip olmaktadırlar. Gelişmekte olan ülkelerde uzun vadeli finansman sağlayan sermaye piyasası gelişmemiştir ve bundan dolayı bankaların rolü daha da büyüktür. Banka kredileri ise özel sektörün finansmanını sağlamada en önemli finansman kaynağının yerini tutmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kalkınma ekonomisine ve kalkınmanın finansmanına ait kavramsal ve teorik altyapı verilmiştir. İkinci bölümde, finansal sistem ve kalkınma arasındaki ilişkiden, finansal sistemin genel yapısından ve bankaların finansal sistemdeki yerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, Kırgızistan’ın sosyo-ekonomik yapısı, ekonomik göstergeleri, bankacılık sektörü incelenmiştir ve 2000 – 2010 yılları için banka kredilerinin ve mikrokredi kuruluşlarının sağladığı kredilerin gayri safi yurtiçi hasılanın üzerindeki katkısı regresyon analizi kullanılarak test edilmiştir. Gerçekleştirilen test sonuçlarına göre, ekonomik büyümeye kredilerinin katkısının öne sürüldüğü hipotez doğrulanmaktadır. Analiz edilen 2000 – 2011 yıllarında kredilerdeki artışın gayri safi yurtiçi hasıladaki artışa neden olduğu ve Kırgızistan ekonomisinin büyümesine pozitif etki ettiği söylenebilir. Kalkınma ekonomisi, kalkınmanın finansmanı, finansal sistem, bankacılık sektörü.

CONTRIBUTION OF BANK LOANS IN FINANCING THE DEVELOPMENT IN CASE OF KYRGYZSTAN Economic develepment, which is peculiar to emerging countries, consists not only of production and improving people’s living standards, but also can be defined as alteration of living standards in terms of economy, society and culture. In this perspective development is closely related to demographic structure, dependence on foreign trade, income distribution, poverty, health, education, yield loss, rapid population growth, increasing unemployment and excessive dependence on agriculture issues. Financial system, which has an important function in collecting the savings and directing them to profitable investment areas, playis a major role with financial institutions and markets in financing development. In emerging countries, capital markets that provide long-term financing are not developed well enough, therefore the role of banking sector is greater. Bank loans are important source of financing for private sector. Thesis consists of three parts. In the first chapter the conceptual and theoretical essences of development economics and financing the development are given. The second part is about the relation between financial system and development, the general structure of the financial system and importance of banks in financial system. In the third chapter, socio-economic structure, main economic indicators and the banking sector of Kyrgyzstan were examined and the impact of bank loans and loans provided by microcredit corporations on economic growth was tested. For testing used regression analysis. According to the results of regression analysis, the hypothesis suggested contrubution of loans on economic growth was confirmed. Consequently, the increase in loans caused increase in gross domestic product, and might be said that loans have positive impact on growth and development. Key Words: Development Economics, financing the development, financial system, banking sector.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kalkınma Ekonomisi; Kredilendirme