Leptin gene polymorphisms in Native Turkish Cattle breeds - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Bu çalışmada Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK), Güney Anadolu Kırmızısı (GAK) ve Boz ırk sığırlarda leptin geni polimorfizmlerinin belirlenmesi amaç edinilmiştir. Çalışmada birbiri ile yakınlığı olmayan 40 adet GAK, 40 adet DAK ve 40 adet Boz ırk sığır kullanılmıştır. Genomik DNA örneklerinin elde edilmesinin ardından leptin geni ekson 2, ekson 3 ve intron 2’deki hedef bölgeler polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile çoğaltılmıştır. Ekson 2’deki tek nükleotid polimorfizmi (SNP) içeren bölge Kpn2I, ekson 3’te SNP içeren bölge HphI ve intron 2’de SNP içeren bölge Sau3AI restriksiyon enzimleri ile sindirilmesi sonucu belirlenmiştir. Kpn2I polimorfizmi için verim özellikleriyle ilişkili T allel frekansı en yüksek GAK ırkı sığırlarda bulunmuştur. Her üç sığır ırkında da HphI polimorfizmi için T allel frekansı oldukça yüksek bulunmuştur. Her ırk içinde Sau3AI polimorfizmi için verim özelliklerini etkileyen B ve C allel frekansları, A allel frekansından dikkat çekici şekilde düşük olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak istatistiki açıdan üç sığır ırkı arasında leptin geni SNP’leri açısından avantaj doğurabilecek önemli bir farklılığın olmadığını ileri sürebiliriz.

The aim of the study was to determine leptin gene polymorphisms in South Anatolian Red (SAR), East Anatolian Red (EAR) and Turkish Grey Cattle. In the study unrelated 40 SAR, 40 EAR and 40 Turkish Grey cattle were used. Target sites in leptin gene exon 2, exon 3 and intron 2 were amplified by polymerase chain reaction (PCR). The single nucleotide polymorphism (SNP) consisting site in exon 2, exon 3 and intron 2 were determined as a result of digestion with Kpn2I, HphI and Sau3AI restriction enzymes, respectively. The highest T allele frequency related with production traits for Kpn2I polymorphism was found for SAR cattle. For HphI polymorphism, T allele frequencies were detected clearly predominant. Within each breed for Sau3AI polymorphism B and C allele frequencies that effect production traits were found to be dramatically lower than A allele frequency. As a result we can suggest that there was no clearly difference that can create any advantage in terms of leptin gene SNPs among the three native Turkish cattle breeds.
Türkiye’deki yerli sığır ırklarında leptin geni polimorfizmleri
Keywords: Veterinerlik