Türkiye'de reasürans uygulamaları ve seçilmiş ülkelerdeki uygulamalarla karşılaştırılması - Başkapan, Nazife (My University, 2024)
Bu araştırma, Türkiye'nin reasürans uygulamalarını, sigorta sektöründe ileri düzeyde olan Birleşik Krallık, Almanya ve İsviçre ile karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Seçilen ülkelerin reasürans sektörlerindeki uzun geçmişleri ve global piyasada etkin rolleri, onları bu karşılaştırma için uygun adaylar yapmaktadır. Araştırma verileri, akademik ve resmi kaynaklardan derlenmiştir. Özet olarak, Türkiye'nin reasürans oranları ve toplam prim gelirleri, diğer üç ülkeyle kıyaslandığında daha düşük ve dalgalı bir performans sergilemektedir. Bu durum, Türk reasürans sektörünün istikrarlı bir büyüme ve gelişme sürecine ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Diğer yandan, Birleşik Krallık, Almanya ve İsviçre'nin reasürans piyasaları, sürekli artan oranlar ve istikrarlı büyüme ile öne çıkmaktadır. Bu ülkelerin reasürans sektörleri, büyüklük ve kapasite açısından daha ileri bir aşamada bulunmaktadır. Türkiye'nin reasürans uygulamalarını geliştirmesi, reasürans piyasasının derinliğini ve kapasitesini artırabilir, uluslararası rekabet gücünü yükseltebilir ve yerel sigorta şirketlerinin risk yönetimini iyileştirebilir. Bu bağlamda, düzenleyici çerçevelerin güçlendirilmesi, eğitim programları ve iş birliklerinin artırılması, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi ve risk değerlendirme metodolojilerinin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi önerilmektedir. Bu önerilerin hayata geçirilmesi, Türkiye'nin reasürans sektörünün gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmasını sağlayabilir.

This research aims to compare reinsurance practices in Turkiye with those in the advanced insurance sectors of the United Kingdom, Germany, and Switzerland. The long history and active roles in the global market of these selected countries make them suitable candidates for this comparison. Data for the research has been compiled from academic and official sources. In summary, Turkiye's reinsurance ratios and total premium incomes exhibit lower and more volatile performance when compared to the other three countries. This indicates a need for the Turkish reinsurance sector to embark on a more stable growth and development trajectory. On the other hand, the reinsurance markets of the United Kingdom, Germany, and Switzerland are characterized by continuously increasing rates and stable growth. The reinsurance sectors in these countries are at a more advanced stage in terms of size and capacity. Improving reinsurance practices in Turkiye could enhance the depth and capacity of its reinsurance market, increase international competitiveness, and improve risk management for local insurance companies. In this context, strengthening regulatory frameworks, expanding educational programs and collaborations, and developing innovative products could contribute significantly to the advancement of Turkiye's reinsurance sector.
Comparison of reinsurance practices between Turkiye and selected countries
Keywords: Almanya; Birleşik Krallık; Germany; İsviçre; Reasürans; Reinsurance; Switzerland; Türkiye; United Kingdom