Profesyonel düzeydeki kadın voleybolcularda 6 haftalık sezon içi nasm-opt model uygulamalarının reaktif kuvvet üzerine etkisi - Soysal, Burak (My University, 2025)
Amaç: Bu tez çalışmasında, profesyonel düzeydeki kadın voleybolcularda 6 haftalık sezon içi nasm-opt model uygulamalarının reaktif kuvvet üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, 18 yaş üstü Türkiye Voleybol Federasyonu KFC Kadınlar 1. Liginde profesyonel düzeyde voleybol oynayan 15 antrenman grubu (yaş: 24 ± 4,6 yıl, boy uzunluğu: 182 ± 8,7 cm, vücut ağırlığı: 68,7 ± 7,6 kg), 15 kontrol grubu (yaş: 24,5 ± 4,5 yıl, boy uzunluğu 182,2 ± 8,1 cm, vücut ağırlığı 69,06 ± 9 kg), olmak üzere toplamda 30 kadın voleybol sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Sporcular, sezon içi dönemi için planlanan 6 haftalık NASM-OPT model (kassal gelişim, maksimal kuvvet, güç ve maksimal güç) antrenman programlarını uygulamaktadır. Sporcuların Reaktif Kuvvet İndeksi (RKİ) testleri ENODE marka Vmaxpro (Almanya) sensörü ile ölçülmektedir. Bulgular: Antrenman ve kontrol gruplarında RKİ ortalamalarının altı haftalık dağılımı değerlendirilmiştir. Buna göre antrenman grubunda RKİ ortalamalarında, 1. haftadan 6. haftaya doğru düzenli bir artış gözlemlenmiştir (1. hafta: 1,82 ± 0,40; 6. hafta: 2,32 ± 0,39). Buna karşın, kontrol grubunda RKİ değerleri nispeten sabit kalmıştır (1. hafta: 1,75 ± 0,25; 6. hafta: 1,96 ± 0,27). Antrenman grubunda 1. Haftadan 6. Haftaya ortalama RKİ değişimi 0,49 ± 0,41 (p < 0,001), kontrol grubunda ise 0,21 ± 0,28 (p < 0,001) olarak bulunmuştur. Sonuç: Sezon içi uygulanan 6 haftalık NASM-OPT model uygulamalarının, geleneksel antrenman yöntemlerine kıyasla profesyonel düzeydeki voleybolcuların reaktif kuvvet indeks değerlerinin gelişimine katkı sağladığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, geleneksel antrenman yöntemlerine nazaran NASM-OPT modelinin motorik performans üzerinde anlamlı gelişmeler sağlayabileceğini ve antrenörler tarafından sezon içi planlamalarda güvenle kullanılabilecek etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir.

The effect of 6-week in-season nasm-opt model applications on reactive strength in professional level female volleyball players Objective: The aim of this thesis was to investigate the effect of 6-week in-season nasm-opt model applications on reactive strength in professional level female volleyball players. Materials and Methods: In this study, a total of 30 female volleyball athletes, 15 in the training group (age: 24 ± 4.6 years, height: 182 ± 8.7 cm, body weight: 68.7 ± 7.6 kg), and 15 in the control group (age: 24.5 ± 4.5 years, height: 182.2 ± 8.1 cm, body weight: 69.06 ± 9 kg), who played volleyball at professional level in the Turkish Volleyball Federation KFC Women's 1st League over the age of 18, participated voluntarily. The athletes performed 6-week NASM-OPT model (hypertrophy, maximal strength, power and maximal power) training programs planned for the in-season period. Reactive Strength Index (RSI) tests of the athletes were measured with ENODE brand Vmaxpro (Germany) sensor. Results: The six-week distribution of RSI averages in the training and control groups was evaluated. Accordingly, in the training group, a steady increase in the mean RSI was observed from week 1 to week 6 (week 1: 1.82 ± 0.40; week 6: 2.32 ± 0.39). In contrast, RSI values remained relatively constant in the control group (week 1: 1.75 ± 0.25; week 6: 1.96 ± 0.27). The mean change in RSI from Week 1 to Week 6 was 0.49 ± 0.41 (p < 0.001) in the training group and 0.21 ± 0.28 (p < 0.001) in the control group. Conclusion: It was determined that 6-week NASM-OPT model practices applied in-season contributed to the development of reactive strength index values of professional level volleyball players compared to traditional training methods. These results suggest that the NASM-OPT model can provide significant improvements in motor performance compared to traditional training methods and is an effective method that can be used with confidence by coaches for in-season planning.
The effect of 6-week in-season nasm-opt model applications on reactive strength in professional level female volleyball players
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; ground contact time; jump height; Kadınlar; Physical education and training; reactive strength index; reaktif kuvvet indeksi; sıçrama; Turkey; Türkiye; Voleybol; Voleybol, Kadınlar için; Voleybolcular; Volleyball; Volleyball for women; Volleyball players; Women; yüksekliği; zemin temas süresi