ASSESSMENT OF LEVOFLOXACIN EFFECT ON HUMAN NEUTROPHIL FUNCTIONS IN VITRO - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Çalışmamızın amacı, farklı terapötik konsantrasyonlardaki levofloksasinin; insan nötrofillernin fagositoz ve hücre içi öldürme fonksiyonları üzerine etkilerini belirlemek ve nötrofil fonksiyonları üzerine levofloksasin 'in tablet ve hammadde formları arasındaki olası farkları araştırmaktır. Sağlıklı gönüllülerden elde edilen nötrofiller, farklı konsantrasyonlardaki (1.4 ,ug/mL, 2.8 ,ug/mL, 5. ,ug/mL, 11.4 ,ug/mL) hem hammadde hem de tablet formundaki levofloksasin çözeltileri ile inkübe edilmiştir. 2.8 ,ug/mL 'lik hammadde ve tablet dozajformunda hazırlanan çözeltiler ile nötrofillerin fagositoz ve hücre içi öldürme fonksiyonlarında kontrole göre azalma izlenmiştir; ancak sadece 2.8 ,ug/mL 'lik tablet çözeltisi ile nötrofillerin fagositoz fonksiyonundaki azalma kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.5). Levofloksasin 'in 2.8 ,ug/mL 'lik tablet formundan hazırlanan çözeltisinin, 2.8 ,ug/mL hammaddeden hazırlanan çözeltisiyle karşılaştırıldığında fagositozu istatistiksel olarak anlamlı azalttığı bulunmuştur (p<0.05). 5.7 ,ug/mL 'lik tablet çözeltisinin 5.7 ,ug/mL 'lik hammadde çözeltisine oranla nötrofillerin fagositik ve hücre içi öldürme etkilerini istatistiksel olarak anlamlı derecede azalttığı bulunmuştur (p<0. 05). 11.4 ,ug/mL 'lik hammadde çözeltisi ile nötrofillerin fagositoz fonksiyonu kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmıştır (p<0.05). Sonuç olarak, tablet dozaj formundan hazırlanan çözeltiler ile inkübe edilen nötrofillerde, hammadde çözeltileri ile inkübe edilen nötrofillere oranla fagositoz ve hücre içi öldürme fonksiyonları üzerine anlamlı inhibisyon saptanmıştır. Anahtar kelimeler: Fagositoz, Hücre içi öldürme, Levofloksasin, Nötrofil.

Çalışmamızın amacı, farklı terapötik konsantrasyonlardaki levofloksasinin; insan nötrofillernin fagositoz ve hücre içi öldürme fonksiyonları üzerine etkilerini belirlemek ve nötrofil fonksiyonları üzerine levofloksasin ’in tablet ve hammadde formları arasındaki olası farkları araştırmaktır. Sağlıklı gönüllülerden elde edilen nötrofiller, farklı konsantrasyonlardaki (1.4 ,ug/mL, 2.8 ,ug/mL, 5. ,ug/mL, 11.4 ,ug/mL) hem hammadde hem de tablet formundaki levofloksasin çözeltileri ile inkübe edilmiştir. 2.8 ,ug/mL ’lik hammadde ve tablet dozajformunda hazırlanan çözeltiler ile nötrofillerin fagositoz ve hücre içi öldürme fonksiyonlarında kontrole göre azalma izlenmiştir; ancak sadece 2.8 ,ug/mL ’lik tablet çözeltisi ile nötrofillerin fagositoz fonksiyonundaki azalma kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.5). Levofloksasin ’in 2.8 ,ug/mL ’lik tablet formundan hazırlanan çözeltisinin, 2.8 ,ug/mL hammaddeden hazırlanan çözeltisiyle karşılaştırıldığında fagositozu istatistiksel olarak anlamlı azalttığı bulunmuştur (p<0.05). 5.7 ,ug/mL ’lik tablet çözeltisinin 5.7 ,ug/mL ’lik hammadde çözeltisine oranla nötrofillerin fagositik ve hücre içi öldürme etkilerini istatistiksel olarak anlamlı derecede azalttığı bulunmuştur (p<0. 05). 11.4 ,ug/mL ’lik hammadde çözeltisi ile nötrofillerin fagositoz fonksiyonu kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmıştır (p<0.05). Sonuç olarak, tablet dozaj formundan hazırlanan çözeltiler ile inkübe edilen nötrofillerde, hammadde çözeltileri ile inkübe edilen nötrofillere oranla fagositoz ve hücre içi öldürme fonksiyonları üzerine anlamlı inhibisyon saptanmıştır. Anahtar kelimeler: Fagositoz, Hücre içi öldürme, Levofloksasin, Nötrofil.
Levofloksasin’in İnsan Niitrofil Fonksiyonlari Üzerine Etkisinin İn Vitro Değerlendirilmesi
Keywords: Farmakoloji ve Eczacılık