Role of humanitarian aid and peace building in fragile states : the case of Turkey’s humanitarian intervention in Somalia - Abdullahi, Mohamed Moalim (My University, 2022)
Makale, Somali devleti, uluslararası toplum tarafından devlete yapılan insani yardım ve bağımsızlık sonrası sivil yönetimli Somali'nin askerileştirilmiş Siad Barre liderliğindeki Somali Devletine yol açan çöküşü hakkında kapsamlı bir inceleme sunuyor. Sonuç olarak, makale Somali'deki devletin çöküşüne ve uluslararası aktörlerin devletin yeniden inşasına yönelik çabalarına odaklanmaktadır. Bu tez, kırılgan devletlerde barış inşası ve barışı koruma çabaları bağlamında insani yardım yoluyla Somali'nin devlet inşa sürecini açıklamakta ve kırılgan durumdaki Somali'de uluslararası toplum tarafından sunulan insani yardımın kalitesini araştırmaktadır. Bu yardım, Afrika Boynuzu bölgesinde son zamanlardaki katılımının bu kırılgan devletin yeniden inşası sürecinin başlamasına yardımcı olduğu kanıtlanmış olan Türkiye'nin sunduğu yardımla karşılaştırılıyor. Tez beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, insani yardım sağlanmasının temelini oluşturan teorileri vurgulayan bir giriştir. İkinci bölüm, insani yardım kavramlarına ve kırılgan devletlerin yeniden inşası ve barışı korumadaki önemine odaklanmaktadır. Üçüncü bölüm, Somali'de barış inşası ve insani yardımı tanıtmakta ve uluslararası aktörler tarafından yapılan insani yardımları daha fazla araştırmaktadır. Bu bölüm ayrıca, o zamanlar SSCB ve ABD arasındaki Soğuk Savaş siyasetine katılımından, Somali'nin iç savaşında nihai çöküşüne kadar, Somali devletinin sömürge sonrası evrimi hakkında içgörüler sunuyor. Dördüncü Bölüm, Türkiye'nin kendisini bir Küresel Kuzey bağışçısı olarak yeniden icat etme çabalarını araştırıyor ve Türkiye'nin koordineli yardımını Batılı bağışçılarınkiyle karşılaştırıyor. Beşinci Bölüm, çalışmanın bir sonucu olup, Somali devletinin kırılganlığını ve El Kaide ve El-Şebab gibi aşırılık yanlısı örgütler için verimli bir zemin sağlayan bir anarşi durumunu önlemek için uluslararası aktörlerin daha fazla müdahale etme ihtiyacını vurgulamaktadır.

The paper offers a comprehensive review of the Somali state, humanitarian aid to the state by the international community, and the collapse of post-independent civilian-ruled Somalia leading to the militarized Siad Barre-led Somali State. Ultimately, the paper focuses on the state collapse of Somalia and the efforts of international actors in state rebuilding. The thesis explains the state-building process of Somalia through humanitarian aid in the context of peacebuilding and peacekeeping efforts in fragile states and investigates the quality of humanitarian aid offered by the international community in the fragile state of Somalia. This aid is compared with that offered by Turkey, whose recent involvement in the Horn of Africa region has proven to help begin the process of rebuilding this fragile state. The thesis comprises five chapters. The first chapter is an introduction highlighting the theories that underpin the provision of humanitarian aid. The second chapter focuses on the concepts of humanitarian assistance and its importance in the rebuilding of fragile states and peacekeeping. The third chapter introduces peacebuilding and humanitarian assistance in Somalia and further explores humanitarian assistance by international actors. The chapter further offers insights about the post-colonial evolution of the Somali state, from its involvement with the Cold War politics between what was then the USSR and the US to the ultimate breakdown of Somalia in its civil war. Chapter four explores the efforts that Turkey has made to reinvent itself as a Global North donor and compares Turkey’s coordinated aid with that of Western donors. Chapter five is a conclusion of the study and highlights the fragility of the Somali state and its need for further involvement by international actors to prevent a state of anarchy that provides fertile ground for extremist organizations such as Al-Qaeda and Al-Shabaab.
Keywords: Barışın İnşası; Fragile States; Humanitarian assistance; International relations; İnsani yardım; Kırılgan Devletler; Peace Building; Political science; Siyasal bilim; Somali; Somalia; Turkey; Türkiye; Türkiye Humanitarian Aid; Uluslararası ilişkiler