Tip-2 diyabetli hastalarda farkli şiddetteki gözetimli egzersiz programlarinin egzersiz kapasitesi ve kognitif fonksiyon üzerine etkisi - Şenocak, Emre (My University, 2019)
Amaç:Diyabet hastalarında aerobik kapasitede azalma ve kognitif etkilenim görülmektedir.Bu sebeple çalışmamızın amacı; yüksek yoğunluklu intervalli aerobik egzersizler ile orta şiddette devamlı aerobik egzersizlerin aerobik kapasite ve kognitif fonksiyon üzerine etkisini incelemekti. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya, hekim tarafından diyabet tanısı almış 28 katılımcı dahil edilerek kliniğe başvuru sıralarına göre sırasıyla 2 gruba ayrıldı. Program öncesi tüm katılımcıların aerobik kapasite, kognitif fonksiyon, solunum kapasitesi, vücut kompozisyonu, kas gücü ve enduransı ile nöropati semptomları değerlendirildi. Her iki gruba da yüksek yoğunluklu intervalli aerobik egzersiz orta yoğunlukta devamlı aerobik egzersiz OYDAE) uygulandı. Her program haftada 3 gün olmak üzere 6 hafta boyunca devam ettirildi. İki program arasında geçiş yapmadan önce katılımcılara 6 haftalık ev zenlendi. Bulgular:Katılımcıların her iki egzersiz programında grup içi kıyaslamalara göre aerobik kapasitelerinde, kognitif fonksiyonlarında, kas enduransında, nöropati skorlarında anlamlı farkbulundu(p<0,05).Fakat vücut kompozisyonu açısından grup içi analizlerde her iki egzersiz programında da anlamlı farklılık bulunamadı (p>0,05). Ayrıca; yüksek yoğunluklu egzersiz programına alınan bireylerin grup içi FVC, FEV1, PEF değerlerinde, orta yoğunluklu egzersiz programına alınan bireylerin ise grup içi PEF değerlerinde anlamlı farklılık vardı (p<0,05).Sonuçlar:Çalışmanın sonucuna göre; YYİAE OYDAE programlarının, diyabet hastalarının aerobik kapasiteleri ve kognitif fonksiyonlarını artırmada ve nöropati şikâyetlerini azaltmakta etkili olduğu saptandı.

Purpose:Diabetic patients have decreased aerobic capacity and cognitive function. For this reason, the aim of our study wasto investigate the effect of high intensity interval aerobic exercises and moderate continuous aerobic exercises on aerobic capacity and cognitive function.Metods:We included 28 patients that have type-2 diabetes mellitus and divided into two groups. Before the interventions; all patients’s aerobic capacity, cognitive function, respiratory capacity, body composition, muscle strength and endurance, neuropathy symptoms were assessed. To all groups either high intensity interval training (HIIT)or moderate intensity aerobic training (MİAT) was applied. Between two programs, we applied 6-weeks home exercise program to all patients.Results:Intra-groups analyzes showed that significant improvement in aerobic capacity, cognitive function, muscle endurance and neuropathy scores for all exercise groups(p<0,05). But there is no significantly improvement in intra-groups analyzes in body composition for all exercise groups (p>0,05). Also, there is significantly improvement in FVC, FEV1, PEF parameters for HIIT group and there is significantly improvement in PEF parameter in MIAT group (p<0,05).Discussion:As a result of this study, either HIIT or MIAT programs have a positive effect on aerobic capacity and cognitive function of diabetic patients. Also, HIIT and MIAT exercise programs were effective on the reduce neuropathy symptoms.
Keywords: Aerobic Capacity; Aerobik Kapasite; Cognitive Function; Diabetes Mellitus, Type 2; Fizik tedavi; Hastalar; High Intensity Interval Aerobic Training; Kognitif Fonksiyon; Moderate Intensity Continuous Aerobic Training; Orta Yoğunluklu Devamlı Aerobik Egzersiz Type-2 Diabetes Mellitus; Patients; Physical therapy; Şeker Hastalığı, Tip 2; Tip-2 Diyabet; Yüksek Yoğunluklu İntervalli Aerobik Egzersiz