Sporda Sosyal Alanlarda Yapılan_x000D_ Lisansüstü Tezlerde Araştırma_x000D_ Paradigmalarının İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmada sporda sosyal alanlar bilim alanında2000 ile 2015 yılları arasında gerçekleştirilmişlisansüstü tezler paradigma dönüşümü kapsamındaincelenmiştir. Tezlerin yöntem açısından herhangi birdönüşüm geçirip geçirmediği açıklanmaya çalışılmıştır. 2000 ile 2015 yılları arasında sporda sosyal alanlar kapsamında tamamlanan 1023 tez çalışmasınaYÖK ve TÜBESS veri tabanları aracılığıyla ulaşılmıştır. Araştırmada yöntem olarak doküman incelemeve kategorik içerik analizi seçilmiştir. Tezler; konusu,yöntemi, araştırma deseni, lisansüstü türü, anabilimdalı gibi başlıklar çerçevesinde kategorik içerik analizi aracılığıyla sınıflandırılmıştır. Gruplanan verilertanımlayıcı (frekans, yüzdeler) istatistik kullanılarakanaliz edilmiştir. Araştırmanın bulgularında tezlerinen sık yapıldığı bilim alanları, spor psikolojisi % 38;spor yönetimi % 23,5; spor sosyolojisi % 16 ve rekreasyon % 8,3 olarak bulunmuştur. Bulgular, tezlerde % 83,4 nicel; % 14,2 nitel, % 2,3 karma araştırmayöntemleri kullanıldığını, % 60 ilişkisel; % 16,3 tekli tarama; % 5,5 derleme ve % 3,1 fenomenoloji araştırma desenleri kullanıldığını göstermektedir. Araştırmanın sonuçları son on beş yıl içerisinde, sporda sosyalalanlardaki araştırma yöntemlerinin nicel araştırma vebaskın paradigmanın da pozitivist paradigma yönündeilerlemeye devam ettiğini ve değişmediğini göstermektedir.

I_x000D_ n this study, graduate theses that are completed_x000D_ between the years of 2000 and 2015 in the social_x000D_ field of sports sciences are examined in terms of the_x000D_ research paradigms. In this respect, different methodological features of the theses are investigated and_x000D_ compared. The theses were obtained from the databases of YÖK and TÜBESS. Document research and_x000D_ categorical content analysis were used in the study._x000D_ Theses were classified based on subject, methodology, research design, graduate level and department_x000D_ by categorical content analysis. The classified data_x000D_ was analysed by using descriptive statistics. The findings showed that theses were frequently conducted_x000D_ in different sub-disciplines such as sport psychology_x000D_ (%38), sport management (%23,5), sport sociology_x000D_ (%16) and recreation (% 8,3). Also, the %83.4 of_x000D_ total theses are conducted with quantitative; %14,2_x000D_ with qualitative and %2,3 with mixed methodology;_x000D_ within these theses, % 60 with correlational; % 16,3_x000D_ with descriptive; %5,5 with compilation and %3,1 phenomenology designs are used. The results revealed_x000D_ that research paradigms of graduate theses in the social field of sports sciences haven’t changed; they mostly_x000D_ referred to quantitative methods and dominant paradigm is still positivist paradigm.
The Research Paradigms of Graduate Theses in Social Sub-Disciplines of Sports