Ali İktisat meclisi 1927-1935 - İnan, Şükrü (My University, 2002)
Ali İktisat Meclisi, Büyük Buhran öncesinde Türkiye'deki ekonomi politikalarını yönlendirmek ve hızlı bir gelişmeyi sağlamak amacıyla kurulan bir danışma ve uzlaşma kurumudur. On dokuzuncu yüzyılın ortalarından başlayarak yirminci yüzyılın ortalarına kadar gittikçe artan bir seyir gösteren sınıfsal ayrışma ve sonucunda sınıf savaşları, üreticilerin de yönetime ortak olma düşüncesini beraberinde getirmiş, meslek örgütlerinin de temsil edilmesi görüşleri yaygınlık kazanmıştı. Gerek bu muhalefetin güçlenmesi gerekse savaş sonrası büyük bir ekonomik çöküntü içindeki bir çok ülkede toplumsal uzlaşmayı sağlamak ve ülke ekonomisini kurup güçlendirmek için devlet tarafından meslek örgütlerinin de siyasal yapı içinde kurumsallaşmasına gidilmişti. Kapitalist gelişme politikasını izleyen fakat sınıfsal ayrışmayı engellemek isteyen yeni bir ideoloji 'korporatizm' bu amaçla yola çıkmış ve toplumu meslek örgütleri ile sarmayı amaçlamıştır. Çeşitli Avrupa ülkelerinde görülen 'Yüksek Ekonomi Konseyleri ' de bu ideolojinin bir sonucudur. Bu çalışmada, Osmanlı döneminden gelen kalkınma çabaları içerisinde 'milli iktisat' ve 'korporatif' çözüm önerileri yanında mesleki temsilci düşüncelere de yer verilmiş, özellikle Cumhuriyet'in ilk yıllarında bazı çevrelerce hararetle savunulan fakat başarılı olamayan mesleki temsil üzerinde oldukça durulmuştur.Âli İktisat Meclisi öncesindeki Osmanlı kurumları, meclis geleneği ve Avrupa'daki benzerleri açıklanarak Meclis'in kuruluşuna açıklık kazandırılmak istenmiştir. Meclisin kurumsal yapısı ve faaliyetleri anlatılarak kısmi bir mesleki temsilciliğin uygulandığını ve korporatizme yaklaşan ekonomik politikalar amaçlandığını söyleyebiliriz. Cumhuriyet kadrolarının gelişme ideolojilerine yer verilerek 'Ali İktisat Meclisi' nin kuruluşuna kadarki dönemde 'halkçılık' ideolojisine ve sonrasında giderek 'devletçi' ve dünyadaki gelişmelerin de etkisiyle siyasal alanda devlet-parti bütünleşmesiyle sonuçlanacak bir anlayışın hakim olmaya başladığına tezin son bölümlerinde yer verilmiştir.

Ali İktisat Meclisi is an advisory and a reconciliatory Institution, which was established before the Great Depression, in order to steer the policies in economy and ensure the rapid development in Turkey. The break ups between classes, which started in the midst of the 19th century and increased to prosper gradually until the midst of the 20th century, brought about the idea of those producers' power sharing in government was essential as the idea of professional associations' participation in government also was started to be intensifying. The State allowed these professional associations to be found within political structure in order to ensure social reconciliation in several countries suffered from economic depression and set out and strengthened the economic structure of the country considering as well invigoration of that opposition. A newly coined ideology, Corporatism, which followed a capitalistic way in development but on the other hand aims to prevent class decomposition, targeted to surround society with professional associations. High Economy Councils seen in several European Countries were a result of that ideology. In this study, Professional Representation Ideas are mentioned as well as National Economy and Corporative solution offers applied also during the Ottoman Era as the professional representation, which was advocated eagerly by some groups in the first years of the Republic but it failed to come true, is investigated. By describing Ottoman Economic Institutions, Assembling Tradition and Ali İktisat Meclisi's counterparts in Europe it is aimed to shed light on founding of the Meclis. After explaining the structure and activities of the Meclis we can suggest that a partial professional representation was applied and economy policies tending to corporatism was aimed. By explaining development ideology of the Republic's Cadres Populism Ideology applied until founding of Ali İktisat Meclisi before a policy was started to rule in gradually Etatism and in the last phase a mentality that would be resulted in integration of the State and the Party on the political ground due to changes as well in the World are mentioned in the last chapter of this thesis.
Keywords: Ekonomi_Tarih_Türkiye; Iktisat Tarihi_Türkiye