Planning and conduct of multinational military operations : the case of 1956 Suez operation - Çakan, Mehmet (My University, 2024)
Süveyş harekâtı, Mısır Cumhurbaşkanı Nasır’ın Süveyş Kanalı Şirketi'ni 1956’da kamulaştırmasının ardından İngiltere, Fransa ve İsrail tarafından Süveyş Kanalı'nın kontrolünü yeniden sağlamak için icra ettiği askeri bir harekattır. Tezin amacı, bu çok uluslu askerî harekâtların (ÇUAH) nasıl planlandığını ve yürütüldüğünü ortaya çıkarmaktır. Tezin ana argümanı, bu tür harekatların planlanmasının ve icrasının milli askeri planlama süreçlerinden farklı olduğudur. Bu amaçla tez giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde tez hakkında verilmiş, birinci bölümde ise çok uluslu askeri harekatlar açıklanmıştır. Bu bölümünde “Tarihsel Arka Plan” başlığı altında, ÇUAH ve askeri ittifaklar arasındaki ilişki tartışılmıştır. Bir sonraki bölümde buraya kadar ulaşılan bilgilere dayanılarak Süveyş harekâtı planlama ve icra yönünden analiz edilmiştir. Analize geçmeden önce, askeri operasyonla ilişkisi nedeniyle 1956 itibariyle Orta Doğu'daki siyasi duruma yer verilmiştir. Sonuç bölümünde, tezin argümanına yönelik elde edilen sonuçlar ve harekâttan çıkarılan dersler vurgulanmıştır. Süveyş krizi hakkında literatürde birçok kaynak bulunmakla birlikte, bu kaynaklar yalın olarak harekâtı askeri yönden analiz etmekten uzaktır. Bu nedenle, bu tez literatürdeki bu boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Tez, ayrı kaynaklardaki askeri hususları bir araya getirmekte, harekatın planlamasını ve icrasını ABD ve NATO talimnamelerindeki esaslar ile karşılaştırarak analiz etmektedir.

The Suez Operation is a military operation carried out by the UK, France and Israel in 1956 to re-establish the control of the Suez Canal after the Egyptian President Nasser nationalized the Suez Canal Company. The aim of this thesis is to present how this multinational military operation (MMO) was planned and conducted. The main argument of the thesis is that the planning and conduct of MMOs are different from the national procedures. For this purpose, the thesis consists of an introduction, two chapters and conclusion part. In the introduction part, general information about the thesis is given whereas the first chapter is directed at explaining the MMOs. Under the title of “historical background”, the relation between MMOs and military alliances is discussed. In the next chapter, based on the information reached at this stage, the Suez Operation has been analyzed in terms of the planning and conduct of the MMOs. Before moving on to the analysis, the political situation in the Middle East as of 1956 is provided due to its relation to military operation. In the conclusion part, the findings related to the thesis argument and lessons learned from the Suez MMO are highlighted. Though the literature is rich in the Suez Crisis, it lacks to cover the purely military analysis of the Suez Operation. Therefore, this thesis aims to fill the gap in literature by analyzing the Suez MMO. The thesis brings together the military topics covered in separate references and analyzes the planning and the execution of the Suez Operation by comparing them with the military manuals of USA and NATO.
Çok uluslu askeri harekatların planlama ve icrası : 1956 süveyş harekâtı örneği
Keywords: çok uluslu askerî harekât; History; multinational military operation; Nasır; Nasser; Suez Canal; Suez Canal (Egypt); Suez Crisis; Suez Operation; Süveyş Harekâtı; Süveyş Kanalı; Süveyş Kanalı (Mısır); Süveyş Krizi; Tarih