Hipokloröz asidin sitotoksisitesinin ve antimikrobiyal etkinliğinin değerlendirilmesi : in vitro çalışma - Bayraktar, Gözdem (My University, 2023)
Amaç: Bu in vitro çalışmada, hipokloröz asidin (HOCl) ve klorheksidinin (KH) insan diş eti fibroblastları (İDF) hücre dizinleri üzerindeki sitotoksik etkinlikleri ile Aggregatibacter actinomycetemcomitans ve Candida albicans mikroorganizmaları üzerindeki antimikrobiyal etkinlikleri karşılaştırılarak araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, nötr pH değerlerine sahip, 50 ppm ve 200 ppm olmak üzere HOCl’nin iki farklı derişimi ile %0,2’lik KH solüsyonunun 30 sn, 2 dk, 1 sa ve 24 sa olarak belirlenen zaman aralıklarında, İDF hücre dizinleri üzerindeki hücre canlılığı 3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür (MTT) analizi ve sitotoksisitesi Laktat dehidrogenaz (LDH) testi kullanılarak değerlendirildi. Solüsyonların antimikrobiyal etkilerinin değerlendirilmesi için A. actinomycetemcomitans ve C. albicans mikroorganizmalarına zamana bağlı öldürme yöntemi uygulandı. Verilerin istatistiksel analizleri GraphPad Prism 8.0.2 kullanılarak değerlendirildi (p<0,05). Bulgular: MTT analizi sonuçlarına göre 50 ppm HOCl, 200 ppm HOCl ve %0,2 KH ile karşılaştırıldığında en yüksek hücre canlılığını gösterirken, en düşük hücre canlılığı KH uygulaması sonrası görüldü (p<0,05). LDH testine göre 50 ppm ve 200 ppm HOCl grupları, İDF üzerine %0,2 KH'den daha az sitotoksik etki gösterirken (p<0,05), birbirleri ile benzerdi (p>0,05). 50 ppm ve 200 ppm HOCl grupları, A. actinomycetemcomitans ve C. albicans'a karşı %0,2 KH'den daha güçlü antimikrobiyal etkinlik gösterdi (p<0,05). Sonuç: Bu in vitro çalışmanın sınırları dahilinde, HOCl solüsyonlarının (50 ppm ve 200 ppm) İDF üzerindeki sitotoksik aktivitesinin %0,2 KH'ye kıyasla daha düşük olduğu, antimikrobiyal etkinliğinin ise daha yüksek olduğu ortaya koyulmuştur.

Objective: This in vitro study aimed to compare the cytotoxic effects of hypochlorous acid (HOCl) and chlorhexidine (CHX) on human gingival fibroblast (HGF) cell lines and their antimicrobial efficacy against Aggregatibacter actinomycetemcomitans and Candida albicans microorganisms. Materials and Methods: In this study, two different concentrations of HOCl (50 ppm and 200 ppm) and 0.2% CHX solutions with neutral pH values were evaluated for their effect on cell viability of HGF using the 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay and cytotoxicity using the lactate dehydrogenase (LDH) assay. The procedures were performed at selected time points of 30 s, 2 min, 1 h, and 24 h. The time-kill method was applied to assess the antimicrobial effects of the solutions against A. actinomycetemcomitans and C. albicans microorganisms. Statistical analyses were performed using the GraphPad Prism 8.0.2 program (p<0.05). Results: According to the MTT assay results, 50 ppm HOCl showed the highest cell viability compared to 200 ppm HOCl and 0.2% CHX, while CHX showed the lowest (p<0.05). The cytotoxic effects of 50 ppm and 200 ppm HOCl groups on HGF were similar (p>0.05) and less than 0.2% CHX (p<0.05) according to the LDH assay. The 50 ppm and 200 ppm HOCl groups demonstrated stronger antimicrobial efficacy against A. actinomycetemcomitans and C. albicans than 0.2% CHX (p<0.05). Conclusion: Within the limitations of this in vitro study, it was demonstrated that the cytotoxic activity of HOCl solutions (50 ppm and 200 ppm) on HGF was lower than that of 0.2% CHX, and their antimicrobial efficacy was higher.
Evaluation of cytotoxicity and antimicrobial effects of hypochlorous acid : an in vitro study
Keywords: Chlorhexidine; Cytotoxicity; Fibroblast; Fibroblasts; Hipokloröz asit; In vitro; İn vitro Hypochlorous acid; Klorheksidin; Periodontology; Periodontoloji; Sitotoksisite